Pest eller kolera?

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerBygde-Norge er i ferd med å forandre seg. Store kommuner er framtida sier kommunalminister Jan Tore Sanner (Høyre). På 1960-tallet hadde vi Schei-komiteen som reiste landet rundt med en masse fagfolk i bagasjen. Der ble det mange kommuner som slo seg sammen frivillig. I dag føles at det er kvantitet og ikke kvaliteten som teller. Politikerens problemer er mange. Skal prøve å komme med noen påstander og fakta. Politikerne opplever at administrasjonen skoleres og utvikler seg hele tiden, mens lokal politikerne stå på stede hvil. Mens lokalpolitikerne står for beslutningens-prosessen.

Vi står på samme nivå som da Formannskapsloven ble vedtatt i 1837. Det som blir resultatet at det er administrasjon som tolker og iverksetter sine meninger. Slik vil det bli i framtida også. Dette med nærdemokratiet forsvinner helt når V, Toten, Gjøvik og Ø, Toten slår seg sammen.

Nå blir det Gjøvik som blir hovedadministrasjon for disse tre kommunene, og at dette betyr en magnet for Gjøvik er det ingen tvil om. Hva med Lena sentrum og Raufoss sitt storsenter? Vil disse få en negativ utvikling? Det er nok her skepsisen ligger og at de som bor i utkanten av kommunene blir taperne. Jeg forstår godt at de som er for en storkommune ser fordelene. For blant annet det private næringslivet får det en stor betydning at det blir en storkommune, mens for oss som bor langt unna føler det motsatte. Nå har disse tre kommunene eksistert i massevis av år som selvstendige kommuner. Nå skal alle kommuner slå seg sammen, nesten for hver en pris. Når en blir stor da har en løst alle problemene? Så enkelt er det ikke, det er det motsatte.

Hva med helseinstitusjonene? Eiendomsskatten? Kulturskolen? Skolestrukturen? Landbruket? Kapp Melkefabrikk? Frivilligsentralene? Eidsiva? Det er mange flere saker som ikke har kommet fram. Alle slike saker må løses før en avtale er i boks. NB: Jeg er for et godt samarbeide og finne gode løsninger for V, Toten, Gjøvik og Østre Toten. Det er framtida å satse på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags