Barnehageplasser til alle?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDet er spørsmålet i Østre Toten. Private barnehager ønsker å utnytte arealene sine og ta inn flere barn, men de ønsker betalt for det. Det var kommunens første regnefeil når de avviste etableringen av Toten Montessoribarnehage og økningen i andre barnehager.

Kommunen trodde at de private skulle fortsette å ta inn flere barn enn de fikk betalt for, slik de hadde gjort i alle år tidligere. Men det valgte de ikke å gjøre for å statuere et poeng. Resultatet er fortvilte foreldre og barn, primært i Kolbu, som står uten barnehageplass og muligheter for å få et liv som går opp.

OA har rapportert om skjebnene i mange artikler helt fra 19. mars 2018 til siste artikkel 14. januar 2019. Flere gode leserbrev har også fortalt fra virkeligheten om barnehagedekningen og om ulike pedagogiske tilnærminger. I mellomtiden har politikerne behandlet søknader fra private barnehager om kapasitetsøkning som de har avslått mot FrPs stemmer.

Administrasjonens andre store regnefeil vedrørende barnehager har i 2018 kostet kommunen 4,2 millioner ekstra som burde vært inne i årene 2016 og 2017. Administrasjonen har fra 2016 til 2018 gitt varierte svar på hvor mange barn som er født og skal gå i barnehage. Dette vil jo variere fra år til år, men når administrasjonens tallgrunnlag også varierer stort om man sammenligner årskull begynner jeg å lure…

Disse utregningene har blitt brukt for å overtale politikerne til å tro at det er nok barnehageplasser i kommunen. Mange tror på dem, men vi som bor uti Kolbu og samtidig leser OA vet at det er mange som fortsatt ikke har barnehageplass.

Fylkesmannen har gitt kommunens utregninger rødt kort og har opphevet kommunestyrets vedtak basert blant annet på disse utregningene den 6. august 2018. Dette gjelder avslaget på tilskudd til Toten Montessoribarnehage som et delt kommunestyre gjorde i 2017.

Saken kommer endelig opp igjen etter at administrasjonen FORT og GÆLI laget en spørreundersøkelse som de sendte til et BEGRENSET utvalg med KORT svarfrist i julestria. Det kommunen ikke regnet med var at det var mange flere enn de som bodde i Kolbu som ønsket en Montessoribarnehage i Lund og viste det på spørreundersøkelsen til tross for det snevre utvalget og korte tidsfristen.

Jeg er opptatt av fakta og rettferdighet. Men saken om Montessoribarnehagen handler også om man ønsker et reelt pedagogisk alternativ velkommen til kommunen. Dette er et verdivalg som er ønskelig av en stor del i befolkningen, og virkeligheten viser at det er et reelt behov for disse barnehageplassene.

Nå skal politikerne allerede 4. og 13. februar behandle klagesaken i utvalg og Formannskap. Jeg håper politikerne leser grundig gjennom tallene hele veien fra 2016 til 2019 og gjør egne undersøkelser i tillegg for å sjekke faktaene. 

En siste oppfordring går til innbyggerne i kommunen: Gi klar beskjed at NÅ er tiden inne for en Montessoribarnehage i Østre Toten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags