Gå til sidens hovedinnhold

Nå må oppgavene komme

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regionreformen er utskjelt, og det med rette. Rekkefølgen er feil, og de prosessene vi nå kjører i fylkene er mer krevende enn de hadde trengt å være. I Innlandet bygger vi nå en ny fylkeskommune, uten å fullt ut kjenne oppgaveporteføljen vår fra 2020. Derfor forventer vi en helhetlig og tydelig avklaring i oppgavemeldinga som regjeringa legger fram 15. oktober.

Det er ingen hemmelighet at to fylkesting i Oppland og Hedmark var mot sammenslåing. For meg var hovedargumentet at vi ikke kjente de nye oppgavene vi kunne overta fra staten, og derfor var det for mye usikkerhet til å gå løs på en stor sammenslåingsprosess. Samtidig mener jeg at det åpner en mulighet for å flytte makt og innflytelse ut i distriktene. Det har vi vært tydelige på hele vegen.

Noen tar til orde for nye omkamper. Da må jeg minne om at vi allerede har tatt kraftig til motmæle i flere omganger. Da Stortinget vedtok regionreformen før sommeren i 2017 så la vi prosessen i Innlandet på is i påvente av stortingsvalget. De rødgrønne partiene var tydelige på at ingen sammenslåinger ville bli gjennomført med tvang dersom det ble et maktskifte. Det ble det ikke. Velgerne har talt, og da Ap-representantene Aasrud og Hagebakken tok kampen mot tvang etter valget ble det nedstemt på nytt av Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Det er et flertall i Stortinget for regionreformen, både forrige periode og i inneværende. Det er realiteten, og det vi må forholde oss til. Men vi har en klokkeklar forventning til at Stortinget nå fyller regionreformen med innhold. Derfor blir oppgavemeldinga så avgjørende for om regionreformen kan forsvares.

Jeg mener målet må være å sikre folkevalgt innflytelse på flere viktige samfunnsområder, og at vi flytter makt og oppgaveløsing nærmere her folk bor. Offentlige oppgaver og tjenester bør løses så nært innbyggerne som mulig. Det gir nærhet og eierskap, og gjør vegen til å påvirke kortere. I fylkestinget har vi i flere omganger spilt inn klare krav til nye oppgaver. Det handler om samferdsel, næringsutvikling, forskning, utdanning, integrering, kultur, kulturarv, miljø og landbruk. Ekspertutvalget har levert en meget god rapport som viser mulighetene. Dette jobber vi sammen med fylkeskommuner over hele landet om å få gjennomført.

Jeg ser det som min fremste oppgave at Innlandet ikke skal komme dårligere ut på grunn av regionreformen, men tvert imot framstå som en inspirerende, innovativ og inkluderende del av Norge. Nye omkamper er destruktivt. Stortinget har i flere omganger tydelig sagt hva de mener. Derfor retter vi ryggen og jobber for gode løsninger til det beste for Innlandets befolkning.

Kommentarer til denne saken