Dårlig norsk

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevSom en del av Oppland Arbeiderblads produktutvikling, bidrar du med et debattinnlegg om Gjøvik. Du har tidligere kommet med utspill om språkbruk, og derfor er det relevant å påpeke språkbruken i innlegget ditt.

Innlegget ditt er delvis preget av dårlig, skriftlig norsk. Du kjenner selvsagt innlegget ditt, og jeg setter derfor ikke eksemplene jeg bruker i noen mer eksakt kontekst.

Jeg trekker frem følgende eksempel på dårlig norsk hentet fra debattinnlegget ditt:

1. "Gjøvik er ingen ting".

Min kommentar:

I de følgende setningene bruker du "ting". En kulepenn er en ting. Setningen "Gjøvik er rett og slett en by som ingen vet noen ting om. Er det noe å vite om heller?"

Her burde du skrevet: "Gjøvik er rett og slett en by som ingen vet noe om. Og er den verdt å bruke tid på?"

2. "I mai 2014 sa Gjøviks ordfører Bjørn Iddberg til Oppland Arbeiderblad og til tilskuerne (komma) at skulpturen foran Fjellparken som han avduket (komma) endelig ville sette Gjøvik på kartet."

Min kommentar:

Setningen er for lang. Husk å sette punktum og skriv om. Mitt forslag:

I mai 2014 avduket Gjøviks ordfører Bjørn Iddberg skulpturen foran Fjellparken. Den skulle visstnok sørge for at Gjøvik "ville komme på kartet"

3. "på delt første plass"

Min kommentar:

"...førsteplass.."

4. "...stusslig" eller "...stusselig..."?

5. "Et av de mest brennende spørsmålene på Gjøvik for øyeblikket virker å være om en hundepark er et kommunalt anliggende og om det skal etableres en i byen."

Min kommentar:

"...virker å være.." kan enkelt erstattes med "er". "Virker å være" er et moteuttrykk som stadig brukes av norske sportskommentatorer hos NRK.

6. "Selv om jeg ikke er hundemenneske, og jeg synes ærlig talt at hunder er litt unødvendige, men jeg selv - som et antihundemenneske - klarer å se fordeler både med hunder og hundeparker."

Min kommentar:

Denne setningen er for lang med innskutte setningsdeler. Et velment råd: Sett punktum og vær mer bevisst "lesbarhetsindeks" som er forkortet "lix". Søk lix.se. Der finner du en enkel rettledning i bruk av "lix".

Og så til logikken i begrepet "hundemenneske". Jeg skjønner hva du mener, tror jeg. Men språket ditt blir mer presist om du skriver at du for eksempel ikke liker hunder.

7. "Kanskje hunder kunne til og med være Gjøviks etterlengtede, men fremdeles ikke-eksisterende, profilering?"

Min kommentar:

Setningen viser svak syntaks. Denne setningen bør du skrive om til:

"Kanskje hunder til og med kunne være Gjøviks etterlengtede, men fremdeles ikke-eksisterende, profilering?"

I tillegg forekommer det noen kommafeil, men jeg nøyer meg med gjennomgangen av disse punktene. I saken anledning ønsker jeg lykke til videre.

Jeg imøteser dine kommentarer.

--

Vennlig hilsen

Steinar Larssen

cand. polit, cand.philol,

master i spesialpedagogikk


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags