Ønsker økt tverrfaglighet i tjenestene til utviklingshemmede

Av
DEL

Leserbrev«Ingenting om oss, uten oss», er et kjent slagord innen handikapbevegelsen. Men når det for eksempel kommer til hva som er best for oss som er psykisk utviklingshemmet, gjelder plutselig ikke dette slagordet lenger.
For meg virker det som det går et skille mellom somatisk og kognitiv funksjonshemming, for mens de aller fleste med funksjonshemming taler sin egen sak er det forskere, profesjoner, pårørendestyrte organisasjoner og lignende som uttaler seg på våre vegne. Bakgrunnen for at jeg skriver dette er fordi det har kommet frem at FO og NAKU har laget en rapport som viser at kun 10,7 prosent av de ansatte i disse tjenestene har vernepleierutdanning.
NAKU konkluderer med at vernepleiere er godt egnet til å jobbe med oss utviklingshemmede. Dette kan man blant annet lese i et debattinnlegg på nettsiden til Oppland Arbeiderblad 24. juni.

Jeg ser at vernepleiere mener at de bør utgjøre 70 prosent av alle som jobber med oss utviklingshemmede.

Dette er jeg fundamentalt uenig i, og det henger sammen med at deres kompetanse er begrenset til å handle om utviklingshemming mens de mangler annen relevant kompetanse.
Skal man styrke kvaliteten på tjenesten må man styrke vår somatiske og psykiske helse, for den er dårligere hos oss enn i resten av befolkningen. For å klare det må det ansettes psykologer og sykepleiere.
For personer med dyp og alvorlig utviklingshemming må boforholdene defineres og reguleres som helseinstitusjon, for det vil da åpne for at det ansettes en tilsynslege.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags