Oljenæringen sluker norske skattekroner

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

Norske skattebetalere betaler 78 prosent av oljeselskapenes tap. Leterefusjonsordningen må fjernes.

Klimaproblemene en stor trussel for kloden vår. Norges høye oljeaktivitet bidrar til store klimagassutslipp. Mange ser dette som en avveining mellom penger og klima. At dersom vi trapper ned utvinningen av olje, så vil vi tape økonomisk. Diskusjonen dreier seg ofte om hvor mye penger vi er villige til å ofre for å redde klodens klima.

Dette bildet forteller ikke hele sannheten. Norge løper ikke bare en stor klimarisiko ved fortsatt høy oljeaktivitet, vi utsetter oss i tillegg for en stor økonomisk risiko.

Verden opplever en rivende teknologisk utvikling. Fornybar teknologi utvikles i rekordfart, og fornybar energi blir stadig billigere. El-bilen gjør sitt inntog i mange land, som bidrar til å senke etterspørselen etter olje. Ifølge International Renewable Energy Agency har prisen på solenergi falt med 73 prosent siden 2010, og er ventet å være like billig som fossil energi allerede i 2020. Oljealderen er snart over.

Hvorfor fortsetter vi da, tross denne utviklingen, og satse på fossil energi? Hvorfor tror vi at etterspørselen for forurensende olje vil være like stor i fremtiden? Hva skjer når Norge står med haugevis med plattformer og ansatte, som kun er tilpasset fortidens energikilder? Vi risikerer å stå med store reserver av olje, totalt uten kjøpere, fordi den fornybare energien har blitt billigere enn den fossile. Vi kan ikke stå med lua i hånda og se på dette. Norge må tørre å ta steget inn i den fornybare revolusjonen som pågår.

Hva skjer når oljeselskapene leter etter olje, men ikke finner noe? Norske skattebetalere tar 78 prosent av regningen! Dette må ta slutt. Politikerne må fjerne leterefusjonsordningen, slik at norske skattebetalere slipper å sitte igjen med oljeselskapenes regninger. Vi må komme oss ut av det synkende oljeskipet før det er for sent, og heller satse på fremtiden. Og fremtiden er fornybar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags