Driver Senterpartiet sentraliseringspolitikk i Nordre Land?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI Oppland Arbeiderblad hevder Arnfinn Eng, Bygdelista at Senterpartiet har drevet sentraliseringspolitikk i Nordre Land i den perioden vi har sittet med makten. Senterpartiet og Bygdelista har nok sammenfallende mål om at vi skal sikre levende bygder, men vi har nok ulikt syn på hvordan vi skal sikre dette.

For noen kan distriktspolitikk bety at vi skal ha barnehager, skoler og kommunale tilbud i hver grend i kommunen vår, helt uavhengig av om tilbudet har svært få eller muligens ingen brukere. Det er heller ikke avgjørende hvilke kvalitet tilbudet har.

For Senterpartiet er god distriktspolitikk å ha gode lokale offentlige tjenestetilbud nær der folk bor. Noen ganger må vi gjøre valg som setter kvalitet og økonomi foran for eksempel reisevei til barnehage. Ja, vi har lagt ned en midlertidig barnehage på Nordsinni, en småbarnsavdeling på Dokka og en barnehage i Torpa hvor det ville vært 6 barn til høsten. Dette har vært en nødvendig, og en naturlig justering av totalt antall plasser i kommunen. I dag har vi 10 ledige plasser i Torpa, og 12 plasser på Dokka. Slike justeringer må beklageligvis slå uheldig ut for noen av våre innbyggere, men vi har tro på at brukerne også mener at kvalitet trumfer kort reisevei når vi snakker om barnehage.

Når Eng er mest opptatt av å konservere det bestående i sin distriktspolitikk, så tror ikke vi det vil føre til en oppblomstring i grendene. Senterpartiet mener at skal vi lykkes i distriktspolitikken må vi legge til rette for en utvikling som gjør det er mulig å skape verdier i bygdene.

Er det sentralisering å legge til rette for et antall hyttetomter i Synnfjellet som gir mulighet til en utbygging tilsvarende 5-6 milliarder? Hva vil det ha å si for butikken i Fagerlund og Nørstelien, eller produksjon av lokalmat på Vest-Torpa? Vil ikke dette være en mulighet for flere nye arbeidsplasser i Torpa?

Er det sentralisering å legge til rette for at det bygges fiber for opp mot 200 millioner i Nordre Land, slik at uansett hvilke grend du bor i så vil du ha høyhastighets fiber. At de som bor på bygda har tilgang til de samme tjeneste på nett som om de bor midt i Oslo vil være en forutsetning for å få neste generasjon til å bosette seg utenfor sentrale strøk.

Er det sentralisering å planlegge for et nytt skolebygg i Torpa? Er det sentralisering å jobbe for bedre 4G dekning i Nord-Torpa?

Dette er tiltak som vil styrke utkantene i kommunen. Samtidig gir det en gevinst for hele kommunen i form av muligheten for økt verdiskapning og bolyst. Det betyr flere innbyggere og flere arbeidsplasser. Det er god politikk for grendene, og det er god politikk for Landsbyen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags