Barnevernet i Land

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Det har vært interessant å følge utviklingen i barnevernet i Land-kommunene! Men jeg synes det er meget tragisk at ikke alle politikerne i Nordre Land kunne bli enige om et positivt samarbeid med Gjøvik og Søndre Land. Verst ble det på Dokka, der politikere fra Bygdelista og SV brøt samarbeidet med Senterpartiet og Høyre.

Ja, diskusjonen i Nordre Land gikk så langt at ordfører Ola Tore Dokken (Sp) ble skikkelig sint. Han slo fast at Senterpartiet ikke har brukt pisken i partigruppa. Jeg synes ikke det er så galt at noen vil beholde sitt eget barnevern på Dokka, men i Søndre Land har de sagt ja til samarbeidet med Gjøvik uten noen krigføring. Ja, det påstås fra Bygdelista at til å med ansatte i barnevernet i Landkommunen er delvis imot å flytte til over barnevernstjenesten i Gjøvik.

Det er mulig jeg har misforstått noe av dette, jeg har fått det inntrykket at deler av barnevernstjenestens kontor skal beholdes på Dokka. Men det er mulig at dette er feiltolket. Men jeg mener at den barnevernstjenesten vi har hatt i de to landkommunene, ikke har fungert som det skulle. Fylkesmannen i Oppland kom med ganske hard kritikk mot utfallet av denne tjenesten i Land, og anklaget dem for å ha drevet mye galt i barnevernet. Det var fylkesmannens syn at noe måtte skje for å rette opp misgrepet i mange barnevernssaker som de hadde gjort seg skyldig i. Og det var barna som fikk lide for et dårlig barnevern. Det må vel ikke herske noen uenighet i at barnevernet i Land har drevet på en gal måte, og at noe måtte gjøres. Ordfører Ola Tore Dokken (Sp) felte også noen tårer når han ba barna og familiene i Nordre Land om unnskyldning for hva de har vært utsatt for. Stiftelsen Rettferd for taperne har også foreslått at kommunen burde gi en oppreisning til disse barna. Hva gjør kommunen med det forslaget? Det er sterkt påkrevet at barnevernet i Land må foreta seg noe som kan rette opp feila fra i går. Jeg har stor forståelse for at ansatte i barnevernet på Dokka ikke vil flytte over til Gjøvik. Men jeg synes ikke man skal ta slike hensyn, at de ikke vil flytte til Gjøvik, all den tid dette kan bety at vi får et sterkt og betryggende godt barnevern i samarbeid mellom Nordre Land, Søndre Land og Gjøvik. Jeg er meget overrasket over at man tvinger fylker og kommuner sammen mot sin vilje. Sentraliseringen har gått for langt i mange tilfeller.

Også Ap i Nordre Land stemte for avtalen med Gjøvik. Og jeg synes at man skal tenke først på fremst på barna, og dessuten er avstanden til Gjøvik ikke så lang og vanskelig. Det bør ikke herske noen tvil, hadde det vært praktisk mulig og betydd at framtidige barn i Nordre Land ville fått det mye bedre om man opprettholdt barnevernstjenesten på Dokka, i stedet for Gjøvik, så hadde det sikkert vært riktig. Men jeg tviler på at barnevernet i Land vil makte å få i gang en tjeneste som er barna verdig.

Riktignok har tjenesten på Dokka fått ny barnevernsleder, og ansatte som er villige til å følge utfordringene fra fylkesmannen, og få i stand en tjeneste som sikrer at barna får et barnevern som er barna verdig. Men jeg frykter ikke at et samarbeid med Gjøvik kommune vil skade barna i Land, og jeg tror de vil sørge for at tjenesten får et innhold som er riktig og som vil følge lov og rett. Og det er jo det fylkesmannen i Oppland i sin rapport har pekt på. La oss prøve samarbeidet med Gjøvik, og skulle det skjære seg, så vil det vel bli mulig å få etablert et godt tilrettelagt barnevern i Nordre Land. La oss prøve det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags