Barnevernet i Valdres

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Bladet Valdres hadde lørdag 3 mars et intervju med Berit Øygard, som har jobbet i barnevernet i 30 år. Det var et godt og meget interessant intervju, der hun deler tanker og erfaringer etter tretti års arbeid for å sikre barn og unge trygge oppvekstvilkår. Jeg var inne i et samarbeid med Berit Øygard i sin tid, da jeg jobbet i Stiftelsen Rettferd for taperne. Hun var sentral i forbindelse med Østgårds-saken på Fagernes, og jeg og Åge Hovengen jobbet meget for å hjelpe til i forbindelse med Østgårdssaken. Jeg minnes Berit Øygard som en svært god barnevernsarbeider, og hun lyttet til oss som henvendte oss til barnevernet i Nord-Aurdal kommune. Vi var vel ikke helt enig med Øygard i alt og ett, men hun var samvittighetsfull, og samarbeidsvillig. Hun har brukt størsteparten av sitt yrkesliv innenfor barnevernet, og Berit Øygard har en god erfaring og innsikt i hva som er viktig og riktig i barnevernet.

Det er ingen tvil, det er uhyre komplisert å jobbe med barn, og jeg vet fra mitt arbeid i taperforeningen hvordan mange barn og unge uskyldig ble utsatt for overgrep og mishandling i sine hjem, og hvor foreldrene sviktet. Da må barnevernet gripe inn, og det blir en prøvelse for dem over hva en skal gjøre, og hva som er det beste for barna? Berit Øygard sier i Valdres at «Jeg vil at foreldrene skal vera kompetente, og at barn skal ha det bra».

Jeg er glad for at de erfaringer Berit Øygard sitter med etter tretti år blir kjent. Hun har sett, og jeg gjennom taperforeningen har sett, at når barna og de unge ikke får den hjelp og støtte i egne hjem, så må barnevernet gripe inn. Det er viktig at vi ser det som skjer, og formidler det til de som kan gripe inn, og rette opp forholdene. Jeg er meget skremt over den forstemmende utviklingen vi nå ser med seksuelle overgrep! Det går nesten ikke en dag uten at vi får vite gjennom pressen at stadig flere barn og unge utsettes for slike alvorlige overgrep. Det er meget viktig som Berit Øygard sier det:«Øygard er ikke redd for at for mange sier ifra». Hun kommer også inn på dette med fosterhjem. Jeg var selv plassert i fosterhjem i sin tid, og opplevde et forferdelig år der med seksuelle overgrep, hardt arbeid og lite mat. Men det er viktig at barn blir plassert i fosterhjem, og får den hjelp de har behov av.

At enkelte fosterhjem svikter, og aldri skulle vært godkjent som fosterhjem, er en annen sak, men det betyr ikke at en ikke skal anbefale fosterhjem. Jeg er skremt over alt jeg opplevde gjennom mitt 22 års arbeid i Stiftelsen Rettferd for taperne. Det var, og sikkert er, mange barn og unge som opplever egne hjem som meget håpløse og vanskelige. Da må barnevernet gripe inn. Jeg takker Berit Øygard for hennes viktige arbeid gjennom tretti år i barnevernet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags