Skirenn for dummies!

Illustrasjonsfoto fra arkivet.

Illustrasjonsfoto fra arkivet.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

I disse dager er det OL. Livets viktigste skirenn for mange skiløpere. Vi får vite hvem som er de beste av de beste. De fleste skiløpere i Norge kommer ikke til OL, heller ikke til VM, Verdenscup eller Norgescup. Men det gås mange viktige skirenn for det. Men hvordan er det for mange barn og foreldre å være på et skirenn? Hva skal man gjøre? Hvordan oppfører man seg? Hva trenger man?

Er det lov å delta på skirenn uten å vinne og være best i klassen? Er det lov å delta på skirenn med smørefrie Frost-ski? Ja, så absolutt! Smørefrie ski er helt innafor. Etter hvert som ungene blir eldre er det fint med andre typer ski. Men i starten av «skikarrieren» fungerer smørefrie Frost-ski.

Er det lov å delta på skirenn uten å få navnet sitt publisert på nettet i etterkant? Du kan i noen tilfeller gi beskjed til sekretariatet at du ikke ønsker å bli registrert med tid. Dette gjelder når barna er unge, men det kan ofte være lettere sagt enn gjort. Selv om du har gitt beskjed om å bli utelatt fra lista, så ender av og til navnet til barnet der. Barna skal heller ikke bli rangert på tid før det året de går i 5. klasse, men også her skjer det glipper fra tid til annen. Du må heller ikke bli overrasket om du ser noen barn/foreldre som aktivt sjekker hvilken tid jenta eller gutten brukte på dagens runde (gjerne i håp om at tiden var god nok til å slå de fleste i sin klasse. For dem som gjør dette er ikke de som har barn som går tregest i klassen, kan du si…). Dette skjer nok i de fleste hjem sent på kvelden eller dagen derpå, men det bør ikke skje inne på klubbhuset under vaffelkøa.

Er det lov å delta på skirenn uten å ha på seg kondomdress? Ja, selvfølgelig. Det skulle bare mangle. Mange bruker ikke kondomdress (eller racing dress som det så fint heter) før de er 10–12 år gamle. Men her er det et stort MEN. En god del andre bruker det allerede fra 7–8 års alderen. Variasjonene her er store. En overtrekksdress i klubbens farger eller i en annen farge er også helt innafor. Du får gjerne låne en dress om du vil, men det er ikke alltid klubben har nok antall i riktig str. Så da kjøper gjerne far en dress. Og når den andre pappaen også gjør da, ja, da ruller snøballen. Vipps så har «alle» 9–10 åringene racing dress. Det er jo ikke sunt, men samtidig er det ikke lett å stå imot. Trist men sant ...

Er det lov å delta på skirenn uten å få premie? Alle som går skirenn fram til der er ca. 10 år vil få premie. Fra de er ca. 11 år gamle kan enkelte skirenn gi premie til de 50 % beste i klassen. Når de blir enda eldre får ofte de 33 % beste premie, MEN: Her er det forskjeller fra arrangørklubb til arrangørklubb! Noen ganger får alle, uansett alder, en liten premie.

Er det lov å delta på skirenn uten å følge barna gjennom løypa? Det er supert om du får gått igjennom løypa før skirennet starter, i hvert fall på de yngste årsklassene. Noen er kanskje usikre hvor de skal gå, så da skaper det mer ro og trygghet før start. Men; etter at poden har startet skal du ikke løpe/gå på ski ved siden av og pushe barnet gjennom løypa. Det er tross alt barneskirenn, som en kjent trønder uttalte etter Norges VM-gull i Stafett i Sapporo i 2007. Du bør stå et eller annet sted i løypa og heie!

Er det lov å delta på skirenn og bare heie på sitt eget barn/egne barn? Nei, du skal heie på så mange som mulig. Helst alle, men i hvert fall de fra din egen klubb.

Er det lov å delta på skirenn uten å være medlem i skiklubben? Alle klubber vil jo at alle skal melde seg inn i skiklubben. Men ja, på klubbrenn er det helt greit. Men etter hvert som ungene blir eldre og deltar på renn på andre steder enn i sitt eget område, er det naturlig at ungen (-e) representerer klubben sin.

Er det lov å delta på skirenn uten Zera? Ja. Enkelt og greit!

Er det lov å delta på skirenn uten å vite forskjell på HF, LF eller CH? Ja. Det er lov.

Er det lov å delta på skirenn uten å ha glidet skiene sine i forkant? Ja, definitivt!

Er det lov å gå på skirenn uten å ha med seg egen smørebenk? Ja! Smørebenk-mennene, ja, for det er helst menn, de finnes. Men smørebenker er ikke hverdagslig på klubbrenn, men mer utbredt på andre typer skirenn.

Er det lov å delta på skirenn uten å kunne så mye om skismurning? Heldigvis er det lov. Det enkleste er å gjøre det minst mulig avansert. Det finnes ulike merker og ulike serier både på voks og klister. Du trenger ikke 20 forskjellige vokser for å få godt feste. Er du på skirenn og ikke får optimalt feste på barnas klassiske ski, ta kontakt med en person med klubbens logo. Da får du helt sikkert et utfyllende svar og litt assistanse.

Er det lov å delta på skirenn uten å ha foreldre som kan så mye om skiutstyr? Det kan oppfattes som mye å sette seg inn i. Det være seg skismurning, smøresoner, glidesoner, struktur, spenn, you name it. «Alle» skiene som blir solgt i dag har påtegnet smøresoner (om du ikke har felleski da). Flere butikkjeder har kalkulatorer som gir deg råd om skilengde og stavlengde på både klassisk og skøyting. Så dette er ikke en grunn for å droppe skituren!

Er det lov å delta på skirenn med ett par ski selv om det gås i både klassisk og fri? Ja, klart det, men: det er jo en fordel å ha to par ski der det ene brukes til klassisk og de andre i fri. Det vil gi barnet en enda større skiglede.

Er det lov å delta på skirenn uten at mor eller far legger ut et bilde av deg på Insta eller Facebook i etterkant? For mange er noe av det viktigste som skjer rundt et skirenn ikke selve skirennet, men det som skjer i etterkant. Nemlig å få publisert et fint bilde av barnet i herlig driv opp en bakke. Dette må være opp til hver enkelt familie å bestemme. Tips: Spør barna først da. Det er ikke sikkert barna er like ivrige på å få ansiktet sitt på sosiale medier som mor & far. Et skirenn kan faktisk ha funnet sted selv om du ikke finner bildet av det på Insta, Face eller Snap. Helt sant!

Er det lov å gå skirenn uten å være en liten egoist? I starten «ja». Men etter hvert som barnet blir eldre blir svaret mer og mer nei. Du må være en liten egoist for å være i skimiljøet. Det er vel derfor at frafallet også blir godt synlig etter hvert. Ikke for å ta fra deg gleden med å gå på ski; men: det er ikke uvanlig at det er mellom 1–3 barn igjen på et årskull på ungdomsskolen. Og hva er grunnene til det? Det har vel en klar sammenheng med alt som er kommentert her. I tillegg blir det en dyr idrett når du skal ha klassiske ski, skøyteski (gjerne to par av hver når du blir eldre. 1 til trening og 1 til konkurranse), klassiske sko og skøytesko (ja, kombisko går heldigvis en god stund), klassiske staver, skøytestaver, treningsdress, racing dress, boblejakke, smørebenk, ulike typer smurning og ulike glidere ... Men det viktigste er kanskje at du har en ivrig mor eller far som kan hjelpe barnet med alt som trengs. Kjøring, smurning, gliding, testing. Trenger vel ikke si så mye mer.

Så for å avslutte der jeg startet; er det egentlig lov å delta på skirenn uten å være best i klassen? Selv om et bitte lite utvalg av befolkningen vil si «nei», så er svaret «ja», heldigvis. Jeg håper det fortsetter slik i lang tid fremover. Selv i disse OL-tider.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags