Illustrerende om NTNU-effekten

Tre nye boligblokker på Kallerud vil bety arbeid for mange lokale leverandører og entreprenører, om de blir realisert.

Tre nye boligblokker på Kallerud vil bety arbeid for mange lokale leverandører og entreprenører, om de blir realisert. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederSjelden har vi sett NTNU-effekten illustrert så tydelig som i Jon Harald Jensen og Besseggen Arkitekters forslag til nye studentboliger på Kallerud. Tre nye boligblokker, alle mellom 11 og 14 etasjer høye, planlegges på selve campus. Utbyggerne har regnet på at om NTNU Gjøvik fortsetter trenden med stabil årlig vekst, har byen behov for nesten 2300 nye, private boliger for studenter fram til 2030. De ruvende boligforslagene på Kallerud vil kun huse 420 av dem – om de blir realisert. Fortsatt er området i reguleringsprosess.

Det er nå mange private aktører som snuser på mulighetene for å bygge ut eller - om for å drive utleie av studentboliger i sentrumsområdet. Syljuåsen åpnet dørene til splitter nye Studenten på den gamle brannstasjonstomta i fjor. Kai Mikaelsen og Øystein Topp har rammetillatelsen klar for 80 hybler i tilknytning til ny Kiwi-butikk i Trondhjemsvegen.

Tormod Bakke sitter på gode eiendommer og det er private planer både for Kvisgårdshjørnet og mindre eiendommer. Og disse trengs, alle sammen. Fordi Studentsamskipnadens (Sit) egen boligmasse kun dekker snaut 15 prosent av behovet på Gjøvik. 85 prosent av behovet må altså løses av private utleiere.

Sit er smertelig klar over at de ikke er i nærheten av å oppfylle kravet om å dekke 20 prosent av etterspørselen. I begynnelsen av august i år hadde Sit over 400 på venteliste for bolig på Gjøvik. Og noen uker senere kom beskjeden om at de ikke fikk statlig støtte til å komme i gang med sine to tårn, med 252 hybler som skulle stå ferdig i Røverdalen i 2020.

Dette skal fortsatt være mulig å rekke, men det betinger at Sits Gjøvik-planer når opp i neste statlige tildelingsrunde. Denne skal gjennomføres før nyttår.

Flere politikere reagerte skarpt da tildelingstoget gikk i sommer. Det syntes klart at engasjement skulle rettes mot beslutningstakere, for om mulig å understreke tydeligere behovet og betydningen for Gjøvik som studentby. For den er stor. Ikke minst for studentene. Det er ikke alle som har mulighet til å følge markedets mekanismer. Om Sit settes i stand til å huse flere, vil det være en trygghet for at prisene ikke følger den ventede etterspørselen til topps.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags