Uansett hva handelsstanden sier; morsdag handler selvsagt ikke om gaver

Spørsmålet er om det nye idealet med likestilte foreldrepar er i takt med praksis ute i de tusener hjem.

Spørsmålet er om det nye idealet med likestilte foreldrepar er i takt med praksis ute i de tusener hjem. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

oa menerInnen forskningen finnes holdepunkter for at morskjærlighet har en biologisk forklaring. Blant annet på grunn av hormonet oksytocin som kvinnen produserer gjennom fødselen og kontakten med barnet. Laboratorierotter har vist seg troende til å spise egne avkom. Men den svenske professoren Kerstin U. Moberg så at barnløse, mannlige rotter begynte å bygge rede da de fikk tilført østrogen og oksytocin. Ungkarsrottene på hormoner fant det også for godt å stjele andres barn for å plassere i eget rede, hvor de både stelte de små og forsvarte dem med nebb og klør mot innblanding fra omverden.

Det tyder likevel ikke på at tilførsel av kunstig kjærlighetshormon gir den samme mentale tilknytningen som naturlig oppstår i kontakten mellom mor og barn.

Altså kan ikke far bli mor. Men far har naturligvis alle muligheter til å være en fantastisk far.

Morsrollen er nært knyttet til kvinnerollen, men de er ikke én og samme. Forventningene til begge har utviklet seg veldig på relativt kort tid. Før var det i stor grad slik at kvinners identitet var tett sammenbundet med rollen som mor og ikke minst husmor. I dag finner langt flere kvinner sin identitet ute i arbeidslivet, mener psykolog Peder Kjøs. For selv om tidligere LO-leder Gerd Kristiansen mente kvinner bruker morsrollen som en unnskyldning for å være hjemme, utvikler politiske incentivordninger seg i retning av likestilling og arbeidslivspolitikk.

Spørsmålet er om det nye idealet med likestilte foreldrepar er i takt med praksis ute i de tusener hjem. For oppgavene som lå i husmorrollen har ikke forsvunnet, selv om forventninger og oppmuntringer til kvinnens deltakelse i arbeidslivet er spisset.

Ideen om kvinnen som den naturlige omsorgsgiver lever i beste velgående. Og våger man seg inn på internett, skorter det ikke på tips og råd og standarder å leve opp til på alle områder. Det er mange muligheter for å føle seg mislykket.

Så uansett hva handelsstanden sier, handler morsdag selvsagt ikke om gaver. Det handler om respekt, anerkjennelse, kjærlighet – og hvordan vise dette. Tenk litt på det, mens du lager kaka mor må få slippe å bake selv til søndagen.

Gratulerer med dagen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags