Om forbrukerne har betalt 300 kroner for å levere trevirket Eidsiva kjøper tilbake for 1 krone, da oppstår det alvorlige brister i argumentasjonen

Horisont innfører avgift på levering av trevirke på sine gjenvinningsstasjoner i Gjøvikregionen.

Horisont innfører avgift på levering av trevirke på sine gjenvinningsstasjoner i Gjøvikregionen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

OA menerNy almanakk betyr ofte endring av priser og gebyrer. Så også i år. Fra 1. januar koster det nå privatpersoner en 200-lapp for hver kubikk ubehandlet trevirke man leverer til Horisonts gjenvinningsstasjoner i hele Gjøvikregionen. Trevirket har tidligere vært gratis å levere til gjenvinning.

Reaksjonene som kommer bør ikke overraske noen. Folk reagerer instinktivt på økende priser, særlig hvis forklaringen ikke er lett å forstå.

For to år siden innførte også det kommunale renovasjonsselskapet på Hadeland og Ringerike (HRA) avgift for levering av trevirke. Der koster det 110 kroner per kubikk for mindre mengder levert av privatpersoner.

Innføringen av avgiften skapte også der til dels sterke folkelige reaksjoner. 

HRA klarte likevel å gi folk en forklaring som gir mening. Prisene for videre behandling av slik avfall hadde økt veldig for selskapet. Siden gjenvinningsstasjonene driftes etter selvkostprinsippet, valgte HRA da å innføre avgift på direkte bruk av ordningen, framfor å legge på renovasjonsavgiften for alle innbyggerne.

På Gjøvik leveres trevirket det er snakk om til Eidsivas biobrenselanlegg på Kallerud for å bli fjernvarme selskapet selger videre til påkoblede aktører. Denne leveransen betaler Eidsiva ifølge Horisonts daglige leder ei krone per tonn for.

Norsk gjenvinning anslår at én kubikk trevirke kan veie opp mot 700 kilo. Om vi meget rundt regner at forbrukerne har betalt 300 kroner for å sortere og levere ett tonn av dette trevirket Eidsiva kjøper tilbake for 1 krone, da oppstår det alvorlige brister i argumentasjonen. 

 – Det virker som dette er subsidiering av ei næring, sier leder Bjørn Frøsaker i Naturvernforbundet i Oppland.

Styreleder Kjetil Bjørklund (SV) i Horisont påpeker at selskapet har store kostnader knyttet til behandling av trevirket før det kan leveres til Eidsiva. Spørsmålet mange da stiller seg handler om fordelingsnøkkelen for disse kostnadene. Den synes å være relativt fordelaktig for Eidsiva. Det er i alle fall vanskelig å se hvordan prispolitikken oppmuntrer til økt miljøvennlig gjenvinning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags