Nå har det blitt merkbart kaldere ute, vinteren er på vei. Med det går strømforbruket opp. Vi må bruke mer strøm for å holde varmen innendørs og skru på mer lys i mørket. I Norge er vi nok mer uforsiktige med strømforbruket sammenlignet med mange andre land. Vi er vant til å la adventsstjerna lyse gjennom natta. Når det er minusgrader ute synes vi det er godt å skru opp panelovnene inne, så vi får tint oss opp igjen. I et langsiktig og globalt perspektiv er ikke dette fornuftig.

Norge ligger på verdenstoppen i bruk av elektrisk strøm. Selv om vi bor i et kaldt land kan vi bli mer bevisst på å spare. Mye handler om vaner. Hvilke grep kan vi ta for å redusere strømforbruket? Og hvor stor betydning har det egentlig at du skrur av lampa i rommet du ikke er i, eller senker temperaturen i huset med en grad eller to?

I et nytt forskningsprosjekt skal vi utvikle digitale verktøy som kan hjelpe oss å få bedre oversikt over hvordan valgene vi tar påvirker strømforbruket vårt, og hvordan energiforbruket i huset vårt eller på arbeidsplassen fungerer. Tenk deg at du hadde en app på telefonen som kunne fortelle deg svart på hvitt hvor mye du sparer på å lukke vinduet på soverommet, eller huske å skru av lyset i gangen. Og tenk deg at du kunne konkurrere med naboen om hvem som tar de beste valgene!

Vaner kan være seige. For å endre dem trenger vi motivasjon. En åpenbar motivasjonsfaktor for å spare på strømmen er jo at du sparer penger. Likevel er ikke det nok for mange, og det kan nok skyldes at vi ikke har god nok kunnskap om hva som skal til for å gjøre en forskjell. Vanene er så innøvde, og vi vet ofte ikke hva vi kan gjøre annerledes. Derfor vil vi med teknologien legge til rette for at du lærer mer om hvordan energibruken fungerer i ditt hus. Ulike scenarier kan vise deg helt konkret hvordan et åpent vindu påvirker strømforbruket, eller hvor plassering av varmepumpa er mest effektivt og for eksempel hvilke tider på døgnet strømmen er dyrest.

Når du begynner å se hvordan strømforbruket ditt påvirkes av valgene du tar, lærer du samtidig mer om hvordan energiforbruket fungerer. Med mer kunnskap blir det enklere å endre vanene, og samtidig påvirke andre til å gjøre det samme.

Som en ekstra motivasjonsfaktor kan du konkurrere med for eksempel naboen om å spare mest. Konkurranseinstinktet til folk skal man ikke kimse av. Vi tror ekstrapoeng for å lukke vinduet eller skru ned radiatoren kan virke motiverende, slik at du både kan spare penger, miljøet og vinne over naboen på en og samme tid.

Det er mange faktorer som virker inn på å redusere energiforbruket, og det må vi gjenspeile i forskningen ved å jobbe tverrfaglig. Vi samarbeider tett med eksperter på bærekraft, som professor Alemayehu Gebremedhin ved seksjon for elektro og maskin ved NTNU i Gjøvik og Effektiv Energi AS, Hamar. Vi har allerede forsket på hvordan kraftselskapene beregner energibruk ved å ta i bruk statistiske data om vær og vindforhold og døgnrytmiske vaner for når strømforbruket er høyt og lavt. Vi forsker også på utvikling av mer effektive oppvarmingssystemer, som fjernvarme, og hvordan det kan bli enda mer fleksibelt for brukeren.

Personvernhensyn er også inne i bildet. Selv om du spiller et spill om strømsparing for moro skyld, er det ikke sikkert at du vil at andre skal få vite alt om hvilke vaner du har i ditt eget hjem. Det samme gjelder data som gis til strømselskapene. Informasjonen må lagres på en sikker måte slik at uvedkommende ikke får tak i den – derfor er informasjonssikkerhetsmiljøet ved NTNU i Gjøvik involvert i prosjektet.

Digitale verktøy som kan bidra til å gjøre oss mer bevisst på strømforbruket vårt er et av mange mulige tiltak for å spare strøm, og med det spare miljøet. Ved å konkurrere om hvem som kan spare mest håper vi flere kan bli enda mer engasjert i strømforbruk. Da kan vi både spille, lære og endre vaner for en bærekraftig og bedre verden.