Gå til sidens hovedinnhold

Mer importert mat i EØS

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Avtalen som regjeringen har inngått med EU, svekker norsk matproduksjon. Dette harmonerer dårlig med det erklærte ønsket om å øke selvforsyningsgraden.

Norske forbrukere svarer gang på gang at de prioriterer norsk mat om de kan. Nyt Norge er den av alle merkeordninger som er best likt, og som i størst grad forbindes med god smak, med dyrevelferd og god kvalitet.

Målet i norsk landbrukspolitikk har i flere år vært å øke selvforsyningsgraden. Da er det et paradoks at vi nok en gang ser ut til å godta mer importert mat fra EU. Landbruk er ikke del av EØS-avtalen, men via artikkel 19 går Norge og EU hvert annet år gjennom vilkårene for handel med basis landbruksvarer med mål om økning av handelen og til gjensidig fordel. Er denne nylig inngåtte avtalen til fordel for norsk matproduksjon?

Nei, den nye avtalen som regjeringen godtar, svekker norsk matproduksjon. Dette undergraver et norsk landbruk som er på daglig utkikk etter nye produksjonsmuligheter med de miljømessige og helsemessige fortrinn Norge har.

Helt konkret gir avtalen økt tollfri importkvote for ost på 1200 tonn og for kjøttprodukter med 2550 tonn. Bare ostekvoten svarer til rundt 70 norske melkebruk. Det gjør at den norske bonden taper markedsandeler på produkter det er naturlig å produsere selv. Dette gir også mindre norske råvarer til norsk næringsmiddelindustri og reduserer muligheten for verdiskaping og arbeidsplasser.

Samla osteimport de siste 16 årene har blitt tredoblet. Dette skjer parallelt med at norske oster utvikles og får priser som aldri før. Osten Kraftkar ble kåret til verdens beste ost, og norsk osteproduksjon har aldri vært mere variert og spennende enn akkurat nå. Økende EU-import er unødvendig!

Vår nettoimport av landbruksvarer fra EU har tredoblet seg siden år 2000. Her ser vi nok en gang hvor ubalansert EØS-avtalen er. EU krever og regjeringen gir etter. Dette svekker norsk matproduksjon og vil gi mer importmat i butikkene. Det er på tvers av hva norske forbrukere sier de ønsker seg. Regjeringen gir det norske folk noe vi ikke vil ha.

Kommentarer til denne saken