Gå til sidens hovedinnhold

Oppfordring til Arbeiderpartiet

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet er betydelig i norsk politikk – selv om partiet har noen utfordringer akkurat for øyeblikket. Dagens mediestøy dekker over store politiske saker, herunder spørsmålet om Norge skal gå inn i Europas energiunion.

Men jammen gikk det ut en melding i Oppland Arbeiderblad tirsdag 9. januar fra stortingsrepresentant Svein Roald Hansen. Her gis det en uforbeholden ros til EUs tredje energipakke. Særlig lovprises energieksporten fra Norge og mulighetene for å opptre i et internasjonalt energimarked.

Hansen mener det er flott å gi EU reguleringsmakten over norsk energiproduksjon, energieksport og energipriser. Det er altså helt greit for Hansen at Stortinget gir fra seg denne myndigheten. Utrolig! Jeg vil understreke at flertallet i Oppland fylkesting, inklusive Aps representanter, den 13. desember 2017, vedtok en uttalelse mot suverenitetsavståelse til EUs energibyrå ACER. Sterke røster innen fagbevegelsen advarer også mot Norges tilslutning til energiunionen idet de hevder at den kraftforedlende prosessindustrien, som er nøkkelindustri i mange lokalsamfunn, vil miste sin viktigste konkurransefordel hvis store deler av all norsk kraftproduksjon eksporteres til utlandet

Mange industriarbeidsplasser kan gå tapt. En meningsmåling av Sentiomåling i november 2017 viser at 44 prosent ikke vil ha tilslutning til EU’s energibyrå, 18 prosent støtter forslaget og 38 prosent vet ikke. Når saken skal behandles i Stortinget i mars måned, håper jeg Svein Roald Hansen og de øvrige av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter lytter til de mange motstanderne av denne suverenitetsavståelsen.

Kommentarer til denne saken