Om klima og logaritmisk vekst

VIKTIG: – Om ikke temaet (klimautviklingen) var så alvorlig, ville det være god underholdning i å lese Jøran Ødegaards innlegg om saken, skriver Naturvernforbundet.

VIKTIG: – Om ikke temaet (klimautviklingen) var så alvorlig, ville det være god underholdning i å lese Jøran Ødegaards innlegg om saken, skriver Naturvernforbundet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerOm ikke temaet (klimautviklingen) var så alvorlig, ville det være god underholdning i å lese Jøran Ødegaards innlegg om saken. I OA 19. mars fortviler han over mangel på logikk, faktakunnskap og fornuft i klimadebatten. Hans utgangspunkt er at sammenhengen mellom CO2-konsentrasjon og temperatur er logaritmisk, og da blir det slik, hevder han, at «effekten som klimagass øker dramatisk i begynnelsen, mens den avtar like dramatisk med mengde». Og derfor vil klimaeffekten knapt merkes av en dobling av CO2-konsentrasjonen fra før-industrielt nivå, mener han.

Dette siste er selvfølgelig tull. Vi har hatt en økning i CO2-konsentrasjon på ca 25-30 prosent de siste 50 årene, og temperaturen har steget omtrent 1˚C. En dobling ville gitt en større økning i temperaturen. Ødegaard kan mene at en økning på 1 – 1,5˚C knapt er merkbar. De som har opplevd de siste årenes økning i hetebølger, brannkatastrofer, flommer og oversvømmelser vil neppe være enige med ham i det.

Det er i utgangspunktet riktig at sammenhengen mellom CO2-konsentrasjon og temperatur er logaritmisk, og da er det også riktig at hastigheten i temperaturøkningen vil avta, hvis vi forutsetter at CO2-innholdet i atmosfæren øker lineært med tida. Beregninger som er gjort, viser imidlertid at CO2-innholdet ikke har økt lineært, men tvert i mot i stadig større tempo. Det vil det fortsette med, gitt at vi ikke gjør effektive tiltak for å snu utviklingen. Det er derfor vi også ender opp med en stadig raskere stigning i global temperatur i de beregningsmodellene som kalles «business as usual».

Jøran Ødegaard mener øyensynlig at vi skal la det stå til, og vente på at temperaturøkningen vil flate ut. Det vil den ikke gjøre, hvis vi/verden ikke gjør et skikkelig krafttak for å stoppe den akselererende økningen av CO2 i atmosfæren.

Et annet forhold som Ødegaard går stille forbi, er de såkalte tilbakekoblingseffektene som kan forsterke temperaturøkningen. Mest omtalt av disse er kanskje frigjøring av metan der det i dag er permafrost. Og metan er en klimagass 28 ganger mer potent enn CO2.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags