Forurensning, retorikk og politisk vilje

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerMiljø og klimapolitikk er et aktuelt tema i den politiske debatten. Ingen ansvarlig politiker benekter i dag at vi har ansvar for miljøet rundt oss. Hvis våre barn og barnebarn skal ha et godt miljø å leve i, da må vi ta grep og endre mange av de aktivitetene som viser seg å være veldig skadelig for vår klode.

Teorien rundt dette kan det være relativt lett å enes om, men hva med konsekvensene, hva med å gjennomføre tiltak som krever noe av oss? Er det slik at retorikk og store ord uten handling kan ende opp med å bli en farlig blanding?

Høsten 2013, før forrige stortingsvalg, snakket Erna Solberg om miljøpolitikk. «Det trengs en ny giv i miljøpolitikken!» sier hun. Det hørtes jo lovende ut.

Hva statsministeren mente med en ny giv i miljøpolitikken, kommer nå for en dag. I tillegg til økte utslipp av klimagasser og fullt kjør for oljeindustrien, har Høyre og Frp regjeringen vedtatt å bruke norske fjorder som avfallsplass for gruveindustrien. Både i Førdefjorden og Repparfjorden har regjeringen trosset rådene fra miljøfaglige instanser som Havforskningsinstituttet og samtlige miljøorganisasjoner. Både Førdefjorden og Repparfjorden er nasjonale laksefjorder, hvor villaksen skal ha en ekstra beskyttelse. Sakene har skapt betydelig oppmerksomhet både innenlands og utenlands. Norge er et av svært få land som fortsatt bruker sjø og fjord som søppelplass.

Avfallet som skal dumpes i fjordene kan spre seg mer og lenger enn gruveselskapene har sagt, det har vi sett andre steder. Skadene på livet i fjordene kan bli formidable. En ting er at store områder blir liggende døde mens virksomheten pågår, noe annet er at vi vet lite om de langsiktige konsekvensene.

SV mener Norge i stedet burde stilt seg i spissen for å utvikle en gruveindustri hvor vi tok bedre vare på massene som brytes i berget. India har for eksempel som mål å utvikle en gruveindustri uten avfall. I Norge velger regjeringen i stedet billigste måte – uten tanke på naturen.

Statsministeren har helt rett i at det trengs en ny giv i miljøpolitikken. Høsten 2017 er det nytt stortingsvalg. SV lover å gi Erna Solbergs utsagn et reelt innhold.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags