Ta framtida på alvor

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Klimaendringene er den største utfordringen i vår tid – hvilken toppolitiker har ikke uttalt dette ved egnete anledninger? Desto større grunn til å glede seg over at Arbeiderpartiet på sitt landsmøte i helga vedtok å ikke sette i gang oljeutvinning utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen. Og desto større grunn til å fortvile over diskusjonen om vedtaket mellom Arbeiderpartiets nyvalgte nestleder Bjørnar Skjæran og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i Politisk kvarter (P2) 8. april, som utviklet seg mer til bikkjeslagsmål om hvem som hadde sagt og ment hva ved tidligere anledninger enn en framtidsrettet samtale om vår tid største utfordringer.

Hvordan kan vi unngå at temperaturen stiger med 2 – 3 grader fram mot midten av århundret og utløser globale kriser med matmangel og folkevandring? Hvordan kan vi utvikle nye næringer som kan sikre velferden når oljen må fases ut? Hvordan kan vi utvikle bærekraftig energi til lands og til vanns? Hvordan kan vi utvikle et samfunn som ikke bygger på rovdrift av naturen?

Dett er de spørsmålene jeg hadde forventet at to av landets fremste politikere ville diskutere i kjølvannet av Aps vedtak. Istedet fikk vi en krangel om politisk taktikkeri rundt nåværende og mulige framtidige regjeringskonstellasjoner, ispedd utbrukte finter og slag under beltestedet innlært på kurs i pr-bransjen.

De siste månedene har ungdom over hele hele verden streiket og demonstrert for å fortelle oss voksne at de har krav på en framtid, og at ansvarlige politikere må handle, ikke bare prate i spørsmål om klima og miljø. Har ikke politikerne villet lytte? Vil de ikke forstå at politikk dreier seg om å løse også de store utfordringene – ikke bare krangle om hvem som kan samarbeide med hvem og hvem som sa hva i fjor? Det endeløse spillet hvor politikerne prøver å sette hverandre retorisk sjakk matt, fører bare til motløshet.

Det heter at vi får de politikerne vi fortjener. Jeg er sikker på at vi fortjener bedre enn dette. Jeg er også sikker på at både Røe Isaksen, Skjæran og de fleste av våre andre politikere kan bedre hvis de kommer seg ut av rollen som språklige fribrytere, og våger å ta fatt på reelle løsninger på reelle utfordringer. Og jeg håper og tror at Arbeiderpartiets vedtak om å verne matproduksjonen og klimaet er et skritt videre på veien mot å ta framtida på alvor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags