Gratulerer med dagen, Børre

Paus og Børre: Bak fra venstre: Finn Roger Myhre, Ida Færøy, Ronny Nilsen, Ole Paus, Tor Amundsen, Sveinung Hovensjø, Birger Aasland, Stine Mari Forsberg, Anne Aalbu, Gerd Forsberg, Jon Inge Vesterås, Heidi Enger, Arnkjell Engtrø og Tone L. Luth. Foran fra venstre: Geir Arne Wollan, Arne Johnny Forsberg og Vegar Jønsson.

Paus og Børre: Bak fra venstre: Finn Roger Myhre, Ida Færøy, Ronny Nilsen, Ole Paus, Tor Amundsen, Sveinung Hovensjø, Birger Aasland, Stine Mari Forsberg, Anne Aalbu, Gerd Forsberg, Jon Inge Vesterås, Heidi Enger, Arnkjell Engtrø og Tone L. Luth. Foran fra venstre: Geir Arne Wollan, Arne Johnny Forsberg og Vegar Jønsson. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI dag er det 40 år siden Viseklubben Børre ble stiftet. På denne dagen møttes 18 viseglade i musikkrommet på Reinsvoll ungdomsskole. Initiativtakere var Bjørg Monsbakken og jeg, og tilstede var også daværende kultursjef i Vestre Toten, Trine Amalie Sjøvold. Hun kom med forslaget til navnet BØRRE etter fem steder i kommunen: Bøverbru, Østvold, Raufoss, Reinsvoll og Eina, og jeg ble valgt til klubbens første formann. Viseklubben hadde sin første opptreden i Kjellerstua i Aktivitetshuset på Presteseter 24. september 1979 og det første året var det 35 aktive medlemmer. I starten var det mye allsang og vi framførte viser for hverandre, men allerede første året hadde vi åpne visekvelder rundt om i distriktet, hadde flere spilleoppdrag og var på visetreff i østlandsområdet. Vi arrangerte også Vise/folkemusikkverksted og Bygdekveld.

Utover på åttitallet hadde vi god rekruttering fra valgfaggruppene i musikk ved Reinsvoll ungdomsskole. Mange var innom bare ei kort stund, men noen ble værende lengre eller kom tilbake til klubben igjen etter noen år. Vi hadde barne- og ungdomsgrupper og vi lagde forskjellige viseprogram og arrangerte bygdekvelder rundt om i Gjøvik-Toten. I alt har det vært 182 aktive medlemmer innom klubben. Vi hadde visekaféer flere steder, men høydepunktet var nok visekaféen på Presteseter i 1984 med Erik Bye og Willy Andresen som gjester.

I Viseklubben Børre har det alltid vært «høyt under taket» og det er plass til mange forskjellige visesjangre. Tidlig var det mange instrumenter i klubben, både bass, fløyte, trekkspill, trommer og tangentinstrumenter, i tillegg til gitar. Medlemmene utviklet seg musikalsk både gjennom gitarkurs og vokaløvinger.

Hans Vold Vikersveen, Bjørn Skoglund og Marit Eid var ledere i viseklubben på 80-/90-tallet. Bjørg Monsbakken var sekretær og kasserer gjennom hele åttitallet. Hun var initiativtaker til og primus motor i en stor innsamlingsaksjon i 1987 til inntekt for kreftsyke barn.

I 1989 ga viseklubben ut Børrekassetten og utover på nittitallet hadde vi mange visekaféer på Chaplin, spilte to ganger under Trubadurnetter på Aker Brygge og var prosjektgruppe under Norsk Visefestival på Vinstra. Vi hadde faste spilleoppdrag på Gjøvik Marken og Paulsrud Rekreasjonshjem. I tillegg hadde vi samarbeidsprosjekter med blant annet Folkeakademiet, Vestre Toten Barnekor og Ihle Sangkor.

I 1999 kom CDen Børres Jukbåks og viseklubben Børre deltok for første gang under festivalen Viser Ved Kanalen i Telemark. Der har vi vært nesten hvert år sammen med andre utøvere fra Østnorsk Viseforum. Høydepunktet var nok i 2002 da Børre hadde et fyldig program i hovedkonserten, etter Bjørn Eidsvåg og før Halvdan Sivertsen.

Det sosiale har alltid vært viktig i Viseklubben Børre og vi har både høst- og våravslutninger. Alle er velkomne i klubben og blir tatt godt imot. Medlemmene kan synge eller spille aleine eller få med andre på sang og instrumentering. Dette bidrar til stor variasjon i musikalsk uttrykk.

Inn i det nye årtusenet spilte vi flere ganger i og rundt Prøysenhuset og under Blåklokkevikua. Vi begynte med visekvelder i Vollumfjøset på Stenberg med temaene Viser vi sang på 60&70-tallet, Afzelius/Wiehe, Køntri&Blågras og Irish&Coffee. Fra høsten 2006 hadde Viseklubben Børre visekroer på Sport og Mere på Raufoss og i 2009 ga Børre ut plata Svartkopp.

Gjennom førti år har vi besøkt flere av de andre viseklubbene på Østlandet og vi har spilte på mange forskjellige steder som det ikke er plass til å nevne. Vi kommer imidlertid ikke utenom Paus&Børre som vi arrangerte i 2012, der vi vi nesten fylte kinosalen på Raufoss.

På årsmøtet i 2014 takket Geir Arne Wollan for seg etter 23 år som leder i Børre og overlot klubba til Vegar Jønsson. Vi spilte flere ganger under Friluftsfestivalen på Raufoss, var vi oppvarmere for Odd Nordstoga under Sommerfestivalen 2830 i 2017 og i 2018 ble Viseklubben Børre tildelt Vestre Toten Kommunes Kulturpris.

Viseklubben Børre har et solid fotfeste lokalt og innen visefamilien nasjonalt. Vi har vært heldige å ha hatt med oss dyktige musikere som har løftet nivået og bidratt med musikalsk veiledning. Her må vi spesielt nevne Per Viggo Nordby, Sveinung Hovensjø og Kåre Dale. Stor takk til dem. Hvis du vil høre mer av Viseklubben Børre, så spiller og synger førtiårsjubilanten under Toner Fra Tunet lørdag 29.juni.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags