Skatter hemmer reiselivsnæringen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Ifølge Fellesforbundet er ikke skattelettelser et godt virkemiddel for å løfte reiselivsnæringen. Dette vitner om et tydelig fravær av virkelighetsoppfatning. Siden Fremskrittspartiet inntok regjeringskontorene i 2013, er det samlede skatte- og avgiftsnivået redusert med om lag 21 milliarder kroner. Lettelsene kommer mange norske bedrifter til gode og frigjør kapital til investeringer, nyansettelser og produksjonsutvikling.

Viktige tiltak vi har gjennomført for næringsdrivende, også i reiselivsnæringen, er å ha redusert selskaps- og formuesskatten i tillegg til at vi har økt bunnfradraget. Fjerning av arveavgiften har også blant annet bidratt til lettere generasjonsskifter i familieeide bedrifter, noe som er viktig for mange reiselivsaktører.

NHO reiseliv har uttrykt sin støtte til dette arbeidet da de mener at lokal eiendoms- og formuesskatt er skatter som må betales uavhengig av den økonomiske situasjonen til reiselivsbedriftene. En rekke bedrifter er presset og går med underskudd eller marginalt overskudd. Likevel mener Fellesforbundet at løsningen er å sende denne regningen til reiselivsforetakene rundt om i landet som kjemper for å overleve. For meg blir dette like logisk som om at den beste kuren for å kurere en sykdom er å ikke ta medisiner.

Et viktig grep for å trekke turister til dette landet er ikke bare å styrke nåværende bedrifter, men å sørge for at gründere også kan starte nye. Skattetrykket har imidlertid hindret dette i mange sammenhenger.

Gründer Mathias Mikkelsen uttalte i en kronikk i Aftenposten for en tid tilbake: «Den norske formuesskatten gjør det umulig for gründere som meg å bygge opp ny virksomhet som Norge ønsker og trenger. Selskap som Facebook kunne derfor ikke eksistert i dette landet». Dette medførte at han, på linje med mange andre, måtte etablere seg i utlandet. Mener Fellesforbundet at dette er deres måte å skape flere arbeidsplasser i reiselivssektoren?

Vi vil fortsette arbeidet med å redusere skattene i tråd med Stortingets skatteforlik. Den beste løsningen for å løfte reiselivsnæringen er å lette skattebyrdene som mange bedrifter opplever. Norge skal fortsette å være et attraktivt reisemål, og derfor er det viktig å vri skattepolitikken slik at den ikke straffer reiselivsbedrifter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken