Ja til Mjøsbyen, nei til bom

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.De siste dagers skriverier om Mjøsbyen etterlater et inntrykk av et prosjekt som jobber for å få på plass flest mulig bommer rundt byene i Innlandet. Det stemmer ikke.

Mjøsbyen er 10 kommuner og 2 fylkeskommuner som sammen jobber for en felles areal- og transportstrategi. Vi ønsker oss attraktive steder og grønnere reiser. Hver for oss er stedene for små til å få statlig støtte som gis til større byer, men til sammen er vi faktisk flere innbyggere enn Trondheim. Samarbeid gjennom Mjøsbyen åpner derfor nye muligheter. Vi kan skape utvikling sammen som vi ikke klarer hver for oss.

Vi ønsker gjennom samarbeid å finne løsninger som passer internt i egen kommune og by. Samtidig tenker vi på hvordan folk grønnest og mest funksjonelt kan forflytte seg mellom de ulike byene i Innlandet. Det er god grunn til å være optimistisk, selv om det er krevende å finne gode løsninger.

Tiltak må selvsagt finansieres. Vi beskyldes for å være naive eller for å lure våre egne innbyggere når vi sier ja til Mjøsbyen og nei til bompenger. Mjøsbyen har som formål å få tilgang til statlige penger og virkemidler. I gjeldende Nasjonal Transportplan er det bevilget over 60 milliarder kroner til ulike bypakker. Bypakker er et tiltak for å nå Stortingets mål om at kollektivtransport, sykkel og gange skal dekke veksten i persontransporten. Det finnes i dag ingen nasjonal politikk for hvordan vi skal løse disse utfordringene for små og mellomstore byer. Vi mener at det er flere måter å løse dette på. Et partnerskap trenger ikke å bygge på inntekter fra bompenger, men kan like gjerne være en annen form for spleiselag.

Hedmark og Oppland fylkeskommuner har tatt initiativet til å se på en felles areal- og transportstrategi for Mjøsområdet. De som ønsker det kan lese mer på prosjektets nettside Mjosbyen.no. Vi ønsker å invitere staten inn i spleiselag og samarbeid for å se på hvilke løsninger som er mulige. Vi står sterkere sammen enn alene.

Her har storting og regjering en gylden mulighet til å være med og forme ny politikk og bidra til at vi kan skape bypakker uten bom. Ja til Mjøsbyen – nei til bom!

Fylkesråd for samferdsel i Hedmark, Anne Karin Torp Adolfsen, og fylkesordfører i Oppland, Even Aleksander Hagen, – leder og nestleder av styringsgruppa i Mjøsbyen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken