Hvorfor gå i skole – hvis vi ikke har en framtid?

ALVOR: – Barn og unge har ikke lengre tillit til at de politiske lederne forstår alvoret og legger rammene handling, mener artikkelforfatteren.

ALVOR: – Barn og unge har ikke lengre tillit til at de politiske lederne forstår alvoret og legger rammene handling, mener artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

MeningerFredag 30. november følger barn fra mange land oppfordringen fra den svenske 15-årige Greta Thunberg som startet sin skolestreik for å rope opp voksenverdenen med sitt spørsmål: «Hvorfor gå i skole hvis jeg ikke har noen framtid?»

Barn og unge har ikke lengre tillit til at de politiske lederne forstår alvoret og legger rammene handling. Rammene for de økonomiske interessenes sterke innflytelse på jordas økologiske bærekraft. Det må være et tankekors for oss voksne at det er barna som nå kaller på handling - før det er for sent. Det er barna som forstår at det må en sterk bevegelse til der vi alle tar vår del av ansvaret  - for politikerne evner ikke ta de grep som kreves før en folkebevegelse krever det.

Barn fra 10-11 år og oppover fra land som Tyskland, Sverige, Danmark, Finnland, Australia, Holland, Belgia, Canada med flere går ut i en felles aksjon på samme dag fordi de føler en uro og en angst for hva som møter dem når de skal gå inn i sin voksenverden og skal rydde opp. De vet allerede at det er dem som må rydde opp. De vet allerede at hvis det ikke ryddes opp så går de en usikker framtid i møte. Barn fra fjerntliggende strøk som Amazonasjungelen og Filipinene støtter aksjonen fordi de forstår at hvis regnskogen hugges og de rike landene fortsetter deres rovdrift, så vil vi etter hvert få et klima som resultere i skogbranner, oversvømmelser og en luft som får store helsemessige konsekvenser for både mennesker, dyr og all organisk vekst.. Det er ikke en fjern framtid, men allerede nå begynner NRK å melde om nedsatt og helseskadelig luftkvalitet i norsk byer.

Høsten 2017 med ualminnelig mye regn og en påfølgende sommer 2018 med tørke,  ga oss en konkret opplevelse av de utfordringer som  rykker raskt nærmere.

I USA går presidenten og «verdens mest intelligente mennesker» – etter hans eget utsagn – ut og sier at han ikke tror på forskernes advarsler og de erfarte konsekvenser for naturen. Etter de store skogbrannene i California var hans intelligente råd til folket: «Begynn å rake i skogene – slik de gjør i Finland!»

Med slike ledere må vi voksne begynne å lytte til barnas stemmer. Det er de som skal arve jorda og lufta og vannet på en planet som vi ikke kjenner maken til. Vi har ikke noe alternativ å tilby dem. Jorda er vårt bosted og vårt hjem og det er vårt felles ansvar å ta vare på den. Det er mitt håp at barnas bevegelse vil vokse seg så sterk at vi erkjenner vårt ansvar. At vi er en del av naturen og begynner oppryddingen. Skaper nye muligheter for en utvikling og samhandler med naturen istedenfor å forbruke den. Mulighetene finnes – men det må handles. For barnas skyld og vår egen …

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags