Psykisk helse og forebygging

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det foregår i disse dager et viktig arbeid i Oppland fylkeskommune. En strategi skal utarbeides for å forhindre at unge tar selvmord. MDG var med å støtte AP, SV, KRF og SP i budsjettet og vi føler et ansvar. Forhåpentligvis blir det en god strategi som redder liv.

Samtidig er vi bekymret for at denne strategien kan gi for stor belastning på lærerne. Det er selvfølgelig viktig at lærere får kompetanse, ser tegn og følger opp elevene, men de er ufaglærte på dette området og har alt mange forpliktelser og tunge oppgaver på sine skuldre fra før av. Det vil være urimelig at en lærer skal bære ansvaret alene.

Skal strategien fungere må det følges opp med penger til å ansette vernepleiere, psykiatriske sykepleiere og andre med fagkompetanse. Det blir ikke gratis, og det er usikkert hvordan det løses best. Her bør fylkeskommunen gå i dialog med ekspertene på området.

Ett selvmord er ett for mye, og det er vondt å se Kringsjåtunet og andre tilbud som jobber med barn- og unges psykiske helse bli skjært ned til rota. Vi må ta oss råd til forebygging da dette vil spare samfunnet store ressurser på sikt. Vi må ta oss råd til at ungdom får noen kvalifiserte å snakke med når de har det vondt, og vi må ta oss råd til å opprettholde et skikkelig tilbud som får folk tilbake og på beina.

Det er en bekymringsfull utvikling, og desto dårligere tilbudet er jo høyere vil regninga for individ, familier og samfunn bli på sikt. Ingen er tjent med at vi ikke satser på folks mentale helse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags