Det er ingen lys framtid, skal vi tro forskerne, i møte for min generasjon

UTRYDDELSE: – Noen forskere mener vi nærmer oss den sjette masseutryddelsen. Den femte masseutryddelsen tok knekken på dinosaurene, skriver artikkelforfatteren.

UTRYDDELSE: – Noen forskere mener vi nærmer oss den sjette masseutryddelsen. Den femte masseutryddelsen tok knekken på dinosaurene, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

MeningerTidligere denne måneden kom en rapport ut som sa at halvparten av verdens insekter vil være borte om femti år. Som alltid tar regjeringa det med knusende ro. 

Insektene blir færre og færre, og så mye som en tredjedel er allerede utrydningstruet. Sammen med insektene blir pattedyrene, og de tropiske korallrevene alle truet av klimaendringer og annen menneskelig aktivitet. 

Det er ikke ubetydelig når arter dør i et sterkt sammensveiset økosystem. Færre insekter har de siste tretti årene ført til at Europa har mistet like mange fugler som det bor mennesker i USA og Tyskland. Noen forskere mener vi nærmer oss den sjette masseutryddelsen. Den femte masseutryddelsen tok knekken på dinosaurene.

Rapporten peker på sprøytemidler i landbruket som den viktigste årsaken til mulig utryddelse. I tillegg kommer ødeleggelse og fragmentering av naturområder i form av utbygging av boliger og infrastruktur.

Sprøytemidler og ødeleggelse av naturområder må stille seg i kø sammen med andre problemer som ødelegger jorda til generasjonen dagens unge og framtidige generasjoner. Det ser ut til at ventetiden blir lang, ettersom regjeringa ikke løfter en finger.

Det er ingen lys framtid, skal vi tro forskerne, i møte for min generasjon. Et truet og svekket dyreliv på jorda vil gå utover oss mennesker, i form av forstyrrede økosystemtjenester vi alle tar for gitt. Vi unge må være bedre enn våre foreldre og gjøre det vi kan for å stoppe den utviklingen. Det mest effektive vi kan gjøre er å stemme på partier som ikke tuller med jorda vi lever på!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags