Gå til sidens hovedinnhold

Endelig kom regnet

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Endelig kom regnet, men sommeren 2018 har allerede gått inn i historiebøkene som den tørreste og varmeste noensinne målt i Norge – eller den sommeren vi merket klimaendringene på kroppen. Nye varmerekorder, ekstrem tørke, ødelagte avlinger, vanningsforbud og endeløse skogbranner har preget nyhetsbildet. Diskusjonen har gått om hvorvidt vi kan legge all skylda på klimaendringer eller ikke. Men uavhengig av hvorvidt akkurat denne værsituasjonen er forårsaket av, eller bare forsterket av klimaendringene, er faktum at nettopp denne typen vær vil forekomme hyppigere – MYE hyppigere. Det samme kunne vi fastslå om storflommen i fjor høst, og NVE bekrefter at flommene vil bli større og komme hyppigere. Kort sagt gir klimaendringer oss mer av dette ekstreme været. Været som ødelegger, og som setter oss i fare.

Vi har så langt sørget for en oppvarming på ca. 1°C, men temperaturen vil stige ytterligere 0,5°C uansett hva vi gjør. Det høres lite ut, men det er likevel enorm energi i atmosfæren. I tillegg har det ikke lyktes å gjøre store nok kutt i klimagassutslippene til at vi har klart å snu den økende trenden, så en videre økning på enda flere grader er svært sannsynlig. Det kan være en deprimerende øvelse å fordype seg i klimaforskning. Det er kanskje grunnen til at mange ikke gjør nettopp det, men heller lager sin egen sannhet om at mennesker ikke har så mye påvirkning på klimaet uansett.

Heldigvis har vi alle forutsetninger for å stoppe denne utviklingen. Vi har kunnskapen, teknologien og løsningene som trengs for å gjøre sivilisasjonen vår karbonnøytral og bærekraftig. Det vi mangler er viljen til å sette i gang. Regjeringen lyser ut nye leteområder etter olje og gass i Barentshavet, subsidierer oljeselskaper, støtter økt flytrafikk, bygger store veiprosjekter og nedbygger matjord og natur. Fortsetter Norge på denne veien monner det ikke mye hva hver enkelt av oss gjør. Regjeringen burde heller legge til rette slik at folk kan ta klima- og miljøvennlige valg. Og vi gjør så godt vi kan. Selv sykler jeg eller tar bussen, kjører tog i ferien og kjøper nesten ikke klær. Har en levd ei stund har en klær og ting nok. Hvis en i tillegg reparerer det en har, går forbruket ned.

Vi nordmenn har etter nederlenderne de største klimagassutslippene i hele Europa, og på verdensbasis er vi blant de 10 prosent med høyest utslipp per hode. Vi må slutte å tenke som nordmenn og heller tenke som verdensborgere i dette spørsmålet. Klimaet kjenner ingen landegrenser, og ansvaret er likt fordelt på alle.

Kommentarer til denne saken