Folkemord i ørkenen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Forfølgelse, undertrykkelse, diskriminering og drap på kristne i Midtøsten og Nord-Afrika har pågått i ulik styrke så lenge islam har eksistert. Også jøder har vært rammet av dette. Det har vært lange, mer tolerante perioder, men særlig de seneste tiårene har forfølgelsen økt, i takt med radikalisering i visse deler av den muslimske befolkningen.

Det som pågår, kan beskrives som et folkemord i ørkenen, et faktum som blir sterkt underkommunisert eller forties av «mainstream», liberale, og delvis kristendomsfiendtlige media, ignorert også av akademiske og politiske miljøer – den såkalte «eliten». Det må understrekes at brutaliteten rammer ikke bare kristne, men også andre religiøse minoriteter som yazidier, i høyeste grad også muslimer, der det pågår en snart 1400 år gammel dødelig strid mellom sjia og sunni. I land som Syria og Jemen er jo lidelsene forferdelige, men det blir i det minste kommunisert og rapportert.

Den anerkjente «World Watch List» som gis ut av den verdensomfattende organisasjonen «Åpne Dører» kartlegger forfølgelsen. Den gir årlig ut en liste over forfølgelse, en oversikt over graden av religionsfrihet for verdens kristne. Den måler i hvilken grad de kan leve ut sin tro – privat, i familien, i samfunnet, nasjonalt og i menighetsliv. Anerkjente forskere med ulik akademisk bakgrunn står bak utgivelsen, men resultatene blir stort sett ignorert av media – tiår etter tiår.

200 millioner forfulgte kristne: Det slås fast. Kristne er den mest forfulgte religiøse gruppen i vår tid, særlig i Midtøsten, Iran og Pakistan, men også i områder sør for Sahara der militant islamisme er på sterk frammarsj, sterkt finansielt støttet av Saudi-Arabia.

World Watch List med at over 200 millioner kristne verden over lider under «høy», «svært høy» eller «ekstrem grad» av forfølgelse. Her er forresten Nord-Korea verstingen der besittelse av en bibel fører til offentlig henrettelse.

Store deler av Midtøsten, som var kristent område lenge før islam tok over med vold og makt både under og etter Muhammeds tid, tømmes nå for kristne som flykter for livet. Det har vært kristne menigheter i Irak og andre deler av Midtøsten helt tilbake til de første apostlers tid, som gikk sammen med Jesus, og som grunnla menigheter i nåværende Irak – et nyere navn på området. Vi snakker om nærmere seks hundre år før islams hærer tok over området. Muhammed døde i 632, men hans etterfølgere satte inn store erobringstokt østover – og vestover – blant annet via Nord-Afrika og Spania, helt til det sørlige Frankrike.

Myrdet, solgt som slaver, flyktet: Forskeren og professoren, Paul Kingery, bor i Irak – nær IS-okkuperte områder – har opprettet en organisasjon som hjelper flyktninger som prøver å unnslippe terrorgruppa. Han viser til at mange av de kristne samfunnene i Irak snakker arameisk, slik som Jesus. Men disse samfunnene, som har eksistert i snart to tusen i år, er i ferd med å bli utslettet. I dag er det mindre enn tre hundre tusen kristne igjen i Irak. Det var tre ganger så mange bare for femten år siden. De er blitt myrdet, solgt som slaver eller de har flyktet. Tusener er tvangsomvendt til islam ifølge Rome Reports. Mange tusen familier har flyktet inn kurdiske områder der de har fått noenlunde ly.

Hjelp til forfulgte: Disse fakta er altså i svært liten grad på agendaen i det vestlige offentlige rom, trolig på grunn av en sterkt økende muslimsk befolkning i Europa. Vi i stiftelsen Ny Start i Øst/Ting og Tøy har i økende grad bevilget betydelige midler til å hjelpe flyktninger i Midtøsten, Jordan, Irak. Det skjer via stiftelser/menigheter som virker i området, i Jordan, Tyrkia og Irak. De hjelper så langt ressursene rekker, uansett flyktningers religiøse bakgrunn. Vi gir årlig støtte til samarbeidspartnere som hjelper yazidie-flyktninger i Irak, kanskje mest utsatt av alle. Hovedsatsingen for stiftelsen er fortsatt Øst-Europa slik det har vært i 25 år, men behovene og lidelsene i deler av Midtøsten er enorme, ikke minst blant religiøse minoriteter, som i flere områder utsettes for et regulært folkemord.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken