Arkitekt: – Beitostølen kunne blitt et moderne Røros, men fremstår som et boligfelt

Beitostølen.

Beitostølen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Arkitekt og urbanist, Charlotte Helleland, etterlyser samspill i hytteutbyggingen. – Hytter eller hus tett i tett gir ingen by, sier hun.

DEL

I et innlegg hos Dagens Næringsliv idag mandag, kritiserer Helleland hytteutbyggingen på Beitostølen.

– Beitostølen ligner til forveksling på et boligfelt der Block Watne har fått herje fritt. I utgangspunktet er det et vakkert fjellområde med potensial til å bli et moderne Røros. Isteden er det bygget ut det ene feltet etter det andre. Tett i tett med hytter og leiligheter som kun har ett fellesområde: parkeringsplassen, skriver arkitekten.

Helleland understreker at mange hus tett i tett uten en god plan på hvordan bygningene forholder seg til hverandre, er ikke en skikkelig by. Mange hus tett i tett som ikke er bygget uten å legge opp til fellesskap, er ikke en by. Det er bare en masse bygninger.

Hun mener at det i fjellkommuner kan virke som om at man ikke skjønner at feltutbyggingen av hytter er lik feltutbyggingen av eneboliger på 1980- og 90-taller, ikke bærekraftig.

– Nye idealer utvikler seg. I dag er gangavstand, bilfrihet, nærhet til alle tilbud og mer sosialt liv noe man ønsker seg, skriver Helleland.

Arkitekten håper nå at utbyggere og kommuner i fjellet forstår at arealene som brukes til bygninger er unike og ikke må sløses borg på privatisering og manglende satsing på bykvaliteter.

– Skap møteplasser og lag kulturtilbud. Bygg hus som danner torg og hyggelige gater der man har lyst til å gå kveldstur eller en tur på pub, skriver Helleland.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags