Best før, men ikke dårlig etter

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Akkurat som julekakene, best før, men ikke dårlig etter. Eller som veldig mye annen mat vi har litt lett for å kaste. Vil jeg få gratulere et av meieriene våre for å merke mjølka for hva det faktisk er. Best som drikke før, men slettes ikke dårlig til over 100 retter etter også.

Dette viser at vi forbruker har makt for å markere det vi mener, i Norge er vi noen av verdens mest kjøpekraftige innbyggere. Vi forbrukere har satt fokus på matkasting i samfunnet vårt, derfor har leverandøren fulgt opp med ny merking. Vinn, vinn for alle parter. La oss ta et internasjonalt ansvar nå, å be om å kunne bli kvitt plastkorken på mjølkekartongen. Det er et godt eksempel på hvordan vi kan alle begynne å tenke. Det gledelige er jo at det er allerede mange som tenker slik nå, noe som er så positivt i samfunnet.

Jeg vokste opp uten plastkorken på mjølkekartongen, da var det helletut fra kartongen. Men så ble det jo litt søl av den gamle kartongen. Så vi forbrukere brukte vår makt, vi klaget over at det måtte jo gå an å se til «utenlandske» juicekartonger i de norske butikkene. De hadde jo skrukork, det var jo så lite søl og så lettvint.

Med all den lettvintheta vår, får meg til å tenke at noen ganger blir vår forfengelighet, litt for ofte til belastning på miljøet vårt. I butikken er det lettvint at poteter ligger i lyset, det fører til matsvinn. Det er veldig lettvint å ta med en plastpose, som kan havne på matfatet til verdens største pattedyr. Så sjøl om det i og for seg sikkert er mer lettvint å ikke leve enn å leve, så er heldigvis mesteparten av oss innforstått med at det er bra å leve. Sjøl om ikke alt går på skinner hele tida.

Mjølkekartongen var faktisk best før, men dårligere for miljøet og oss mennesker etter. Lærte nylig nå på PechaKucha foredrag med Utdanningsforbundet, at skolebarn hadde studert på hvor mye mjølk vi kaster på grunn av en dråpe som blir igjen i korken. Det var nærmere 1 millioner liter mjølk i året. La oss snu, det står skrevet i Fjellvettreglene og ligger i den norske folkesjela. Det er ingen skam å snu, hvis man nå har forstått at det var bedre kartonger før, la oss få dem tilbake.

Derfor ønsker jeg meg til jul drikkekartongen med mindre plast på. For når man ser slike små bra forandringer i samfunnet vårt, som at matleverandører begynner å merke maten vår med best før, men ikke dårlig etter. Da vil jeg ønske gledelig førjulstid til alle sammen, det er lysere tider i sikte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken