Mangel på lammekjøtt?

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Det er overproduksjon av lammekjøtt, men ut fra tilbudet til forbrukerne skulle man tro det var mangelvare. Det er ikke mange ukene siden butikkene reklamerte med alt du kunne lage av lam – lammefrikasse, lammegryter, osso bucco med lam, lammestek og indiskinspirerte gryter. Jeg hadde store planer for alt jeg skulle lage av lammekjøtt i løpet av sesongen. Da oktober nærmet seg slutten var frossent fårikålkjøtt, hele fryste lammelår og én liten surret lammestek alt jeg klarte å oppdrive på de tre nærmeste butikkene til sammen. Det er lammekjøtt, ja, men det er ikke direkte lettvint å steke lammestek av helt lår, eller skjære det opp til grytekjøttbiter, når man kommer hjem fra jobb.

Overproduksjon av lam har vært et tema siden 2015. I 2017 hadde Nortura 3500 tonn lammekjøtt på lager. I mars skrev Kiwi på sine nettsider at Norgesgruppen ville avhjelpe situasjonen ved å selge 1000 tonn mer lammekjøtt i 2017 enn planlagt., I sommer har vi sett en satsing på nye grillprodukter av lam, godt mottatt så vidt jeg har skjønt. Lam har stort potensial for å være noe mer enn fårikål i noen uker om høsten og lammestek til påske.

Det slaktes fortsatt lam på Nortura på Rudshøgda, på grunn av utvidet slaktekapasitet for sesongen. Det er altså ferskt lammekjøtt i produksjon noen mil unna, men det fins ikke i butikkene. En kjøpmann i Norgesgruppen viste meg at han ikke lengre kunne få bestilt ferskt lammekjøtt til butikken, verken gjennom Norgesgruppen eller Gilde. Frossent lammelår i skiver var heller ikke tilgjengelig. Sesongen for lammekjøtt er altså over i butikken, før høstens slaktesesong er over. Det rimer dårlig med Norgesgruppens satsing på lammekjøtt. Er det rart det blir overproduksjon?

Det er utrolig mye godt man kan lage av lam, men mye av det er ikke spesielt lettvint å lage av verken helt lammelår eller fårikålkjøtt. Hvis vår evne til å bruke lammekjøtt måles med kjøp av hele lammelår og fårikålkjøtt så er det ikke rart vi forbrukerne ikke spiser nok lam.

Jeg må nok til en ferskvaredisk for å få skåret opp skiver av lammelår til gryter og frikasse i år også, men håper at Norgesgruppen tar sin egen utfordring på alvor videre. La lammekjøttet være mer tilgjengelig, og la kjøpmennene ha lengre sesong for ferskt lammekjøtt neste år. Det er jo tross alt overproduksjon av lammekjøtt, og ingen grunn til at det skulle være mangelvare.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags