Gå til sidens hovedinnhold

La jenten fly!

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Maren Lundby sier at hun føler hun kunne vært likestillingsminister. Det er en bedre idé om likestillingsministeren vi faktisk har, sammen med kulturministeren bruker makten til å filleriste ut gammeldagse holdninger i skisporten, slik at hun kan få oppfylt drømmen om å fly helt til bunns i Vikersundbakken.

Som den viljesterke og modige unge kvinnen Lundby er, ville hun sikkert gjort en kjempejobb som likestillingsminister. Men Lundby skal konsentrerer seg om å sette nedslag nederst i bakken. Andre må derfor ta jobben med å brøyte hoppsporene slik at Lundby kan følge drømmen sin og fortsette å være et strålende forbilde for unge jenter. Men Lundby kjenner på kroppen at kjønn står i veien for drømmene hennes.

Alle er ikke rustet til å ta olympisk medalje. Før Maren Lundby fikk sin, var det bare 99 andre norske utøvere som har klart det. Alle har lagt ned mye hardt arbeid over lang tid, og gjort mange forsakelser. Men for Lundby fra Kolbu koster det enda mer enn for de fleste andre idrettsutøvere. Hun har OL-gull, men må fortsatt kjempe for retten til å hoppe så langt det er mulig. Daniela Iraschko-Stolz satte uoffisiell verdensrekord med et hopp på 200 meter i Kulm i 2003. Siden har mennenes verdensrekord blitt forbedret ni ganger. Iraschko-Stolz’ rekord står fortsatt. Det skyldes ikke at de kvinnelige hopperne ikke har blitt bedre. De slipper for sjelden til. For dem som bestemmer i IOC og Det internasjonale skiforbundet FIS, mener at det er for farlig for kvinner å hoppe langt på ski. Kvinner får bare hoppe normalbakke i OL.

Maren Lundby er ikke fornøyd med det. Hun har hoppet på ski siden hun var tre år, og har selvtillit og ambisjoner. Hun vil hoppe i K120-bakker i verdenscup og i mesterskap, og drømmer om å fly 250 meter i Vikersund. Men kvinner får ikke hoppe skiflygingskonkurranser. De får noen ganger lov til å være prøvehoppere i mennenes konkurranse, men ikke konkurrere mot hverandre. Skiflyging er potensielt farlig, ikke bare for kvinner.

Begrunnelsene for at kvinner ikke kan konkurrere i samme øvelser som menn holder ikke. Gang på gang har kvinner brutt bakstreverske holdninger. Ingen gjør sitt første hopp i skiflygingsbakker. Det gjør de etter år med trening. En gang må være den første de slipper bommen og kaster seg utfor skiflygingsbakker, uansett kjønn. Maren Lundby føler seg klar. Selvsagt kan hun falle. Det kan også Daniel-André Tande, Robert Johansson, Andreas Stjernen og Johann André Forfang. Så la henne fly!

Regjeringen åpnet for proffboksing på norsk jord, og solte seg i glansen av gullbeltene til verdensmester Cecilia Brækhus. Akkurat som skihopping, er boksing verken en tradisjonell kvinneidrett, eller helt ufarlig. Hva med å kjempe for hoppsporten nå? Å legge til rette for at gutter og jenter skal kunne drive med idrett, og at de skal kunne drømme store drømmer. Jentene trenger ikke egne anlegg, de trenger bare å få lov til å være med. Så ta fatt, statsråder. Legg press på konservative idrettsledere som undervurderer jentene. Det er ikke Maren Lundbys jobb. Hun skal hoppe 250 meter i Vikersund, og inspirere en hel generasjon til å drive med akkurat den idretten de har mest lyst til.

Kommentarer til denne saken