Luftambulanse til Innlandet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerI flere år har det vært et relativt massivt krav om å få etablert en base for en luftambulanse i Innlandet. Data viser at ved siden av et «hull» i Telemark er det Innlandet som kommer dårligst ut med hensyn til å være dekket av en luftambulanse ved alvorlige hendelser. Forrige gang saken var oppe til politisk debatt ble det vist til at helseminister Bent Høie hadde gitt et oppdrag til helseregionen om å utrede en mulig framtidig struktur. Nå foreligger prosjektgruppas rapport og for dem som har jobbet aktivt for å få etablert en slik base i innlandet er det en positiv rapport. Deres klare konklusjon er at mjøsområdet bør få en luftambulanse.

Men det er vel alltid et men? Prosjektgruppa sier nemlig at det er vanskelig å vurdere hvor en eventuelt ny base bør lokaliseres før endelig sykehusstruktur i Innlandet er bestemt. Derfor vil de inntil videre nøye seg med å få på plass en anestesibemannet legebil i mjøsområdet. De sier at en legebil kan redusere responstiden i distriktene noe ved å kjøre distriktsambulanser i møte. Det stiller vi oss selvsagt bak, men det viktigste nå må bli å få koordinert prosessen rundt hovedsykehuset og prosessen videre med en luftambulansebase i Mjøsområdet.

En luftambulanse i Mjøsområdet får også noen, men mindre påvirkninger, på dagens struktur, kanskje først og fremst basen på Dombås og dens aktivitet. Men prosjektgruppa er helt klar på at å opprette en ny helikopterbase med legebil i Innlandet framstår på sikt som den beste løsningen når man utelukkende ser på responstid og prinsippet om likeverdige helsetjenester. Ved en slik ny base bør det skje ved nyanskaffelse av en komplett tjeneste, står det også å lese i rapporten.

Rapporten mener basen bør etableres i aksen Moelv–Elverum for å ha maksimal effekt med hensyn til responstid, men er klare på at det er vanskelig å si eksakt hvor. Det sier seg selv at om det skal etableres et nytt hovedsykehus må luftambulansebasen plasseres på samme sted. Vi mener at dette føyer seg inn i argumentasjonen om å etablere et hovedsykehus på Moelv. Der er det allerede avsatt godt egnede arealer, og det er sentralt i forhold til infrastruktur.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags