HSØ må svare om Luftambulanse

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Meninger 

Sykehuset Innlandet la for et par dager siden ut en videosnutt med informasjon om den viktige luftambulansebasen på Dombås. Oppdragsmengden er økende. Syketransport som eksempelvis transport av hjerte- og slagpasienter øker. Dette er svært tidskritiske hendelser og pasientene har behov for rask respons slik at de ganske umiddelbart kan diagnostiseres og komme under behandling. Det er både liv- og livskvalitetsreddende. I fjor hadde basen på Dombås rundt 700 henvendelser.

Nå venter vi på HSØs prosjektering av luftambulansebasen på Innlandet. Men at dette arbeidet har hatt en trang fødsel, kan det ikke være mye tvil om. Og fortsatt vet vi ikke om prosjekteringsarbeidet har startet. Det er bestemt at basen på Innlandet skal prosjekteres samtidig som de regionale helseforetakene skal foreta en gjennomgang av basestrukturen for hele landet. Men det er HSØ som forventes å være initiativtaker og pådriver for basen på Innlandet. 10 millioner kroner har foretaket som kjent fått bevilget til denne jobben. Det hadde vært greit å få vite status i dette viktige arbeidet og hvem som prosjekterer. Kjøper helseforetaket tjenesten fra et konsulentfirma eller benyttes intern spesialistkompetanse som det i rikt monn råder over?

Det koster 40-50 mill kr på år å drifte en luftambulansebase. Det er mye penger. Men en base på Innlandet koster ikke mer enn de 12 andre som finnes i landet. Og hvorfor skal Innlandet ligge i «luftambulanseskyggen»? Det tar altfor lang tid til Innlandet fra basene på Lørenskog, Ål og Dombås. Derfor er brukes luftambulansene ikke så ofte i vår region. Men hadde vi fått en slik base, ville oppdragsmengden økt radikalt. Ved basen på Lørenskog etableres det kostnadskrevende bakvaktordninger. DET er det penger til. Men er det samfunnsøkonomisk og/eller beredskapsmessig fornuftig? En base sentralt på Innlandet vil kunne avlastet basen på Lørenskog og i tillegg være et viktig og livreddende supplement til dagens ambulansetjenester. Det ville etter vårt skjønn vært en betydelig bedre anvendelse av skattebetalernes penger enn kostbare bakvaktsordninger på Lørenskog.

Vi – og svært mange med oss – tør be om at HSØ raskt kommer på banen og forteller oss nærmere om ståda i det pålagte prosjekteringsarbeidet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags