Gå til sidens hovedinnhold

Equal Pay Day -likelønnsdagen!

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fra i dag, 17.oktober, og ut året vil våre medlemmer jobbe «gratis» – om vi sammenlikner oss med de mannsdominerte gruppene med like lang utdanning. Lønnsgapet mellom kvinner og menn minsker ikke! «Likelønnsgapet» betyr at kvinnene denne dagen kunne lagt ned arbeidet, gått hjem og tatt fri resten av året. Men konsekvensen ville vært dramatisk. Likevel tillater samfunnet at denne uretten fortsetter.

• Likelønn handler om å sammenligne kvinners lønn og menns lønn.

• Det handler om at både kvinner og menn skal få lønn etter utdanning, kompetanse og ansvar.

• Likelønn betyr ikke at alle skal tjene likt.

• Lønn skal fastsettes på samme måte, uavhengig av kjønn, basert på kompetanse, ansvar, anstrengelse og arbeidsforhold.

• Retten til likelønn gjelder uavhengig av om arbeidet tilhører ulike fag eller om lønna reguleres i ulike tariffavtaler.

I Norge, og også her i Oppland, er det slik i dag at for hver hundrelapp en mann tjener, tjener en kvinne med inntil fire års høyere utdanning bare 80 kroner. Den store forskjellen kalles for «likelønnsgapet». Kvinner har tradisjonelt alltid blitt lønnet dårligere enn menn. Det har ikke blitt mer likelønn med mer likestilling de siste tiårene. Ingen regjering, verken blå, rød eller rødgrønn, har klart å gjøre noe for å minske lønnsgapet. Kvinner tjener systematisk mindre på å ta høyere utdanning enn menn. Det er faktisk slik at likelønnsgapet vokser med utdanningsnivå. Å forklare likelønnsgapet med at kvinnene velger feil yrker og arbeider i offentlig sektor er uholdbart. Og enda verre blir det når enkelte slår seg ro til med en slik forklaring.

Her i Oppland vil vi framover ha stort behov for yrkesutøvere med lang utdanning – ikke minst i offentlig sektor. Det å fortelle ungdommen at de velger feil dersom de utdanner seg til viktige yrker i offentlig sektor, kan få alvorlige konsekvenser.

Det er altså ikke valgene det er noe feil med. Det er lønnsstrukturen og samfunnets vilje til å lønne disse på en måte som minker likelønnsgapet. Våre medlemmer, vil ha sin del av kaka! Politikere og arbeidsgivere lokalt, kan, hvis de vil, gjøre sitt til at lønnsforskjellen vi snakker om her forsvinner!

Kommentarer til denne saken