Arbeidsfolk skal ikke auksjoneres bort

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevLO Hadeland er sterkt opprørt over oppsigelser og nedskjæringer innen busstransport på Hadeland. Det lokale Nettbuss har tapt anbudsauksjonen til Trønderbussene. Flere sjåfører og reinholdere mister jobben, flere må over på deltid. Med smått og stort forsvinner 12 stillinger. Arbeidsfolk er auksjonert bort. For døve ører har vi advart mot dette tidligere.

I vårt distrikt har det stått strid mot anbud tidligere. Den første fagforening ble stifta av jernbanebyggere på Grua i 1895 og hadde kamp mot det forhatte anbudssystemet som viktigste sak. Kamp mot anbud og for organisasjonsrett var stridens kjerne under Randsfjordskonflikten som sto fra 1929 til 1936. Konflikten var meget hard, med sult på Jevnaker. Den ga seier til arbeiderbevegelsen, med nasjonal betydning, men arbeidsfolks seire må forsvares. Der har det skorta.

Anbudssystemet, som de første fagforeningene våre slåss i mot, er ved økt kapitalmakt, via EU og EØS, tilbake for fullt i norsk arbeidsliv, og tilværelsen for arbeidsfolk blir mer krevende, med dårlig forutsigbarhet på lønn og arbeidstid. Svært ofte står arbeidere i en kaotisk og fremmedgjort posisjon, som i dette tilfellet: Hvem er fagforeningenes motpart? Hvem kan det forhandles med? Trønderbussene? Fylkeskommunen? Opplandstrafikk? EU? EØS?

Her ser vi at et offentlig eid selskap, Opplandstrafikk, styrt av et demokratisk organ, Oppland fylkeskommune, leda av rødgrønne politikere, med fylkesordfører fra Arbeiderpartiet i front, gjennomfører en anbudsrunde som medfører oppsigelser, overgang til deltid, og dårligere kollektivtilbud. Pendlerruta skal legges ned. Vi veit i tillegg at Høyre og Frp er enda mer anbudskåte enn nåværende flertall i fylkespolitikken. LO Hadeland er meget betenkt: Arbeidsfolk har ikke mange å alliere seg med!

Vi mener at fylket må ta bussdrifta tilbake ved å opprette et fylkeskommunalt selskap. Der skal verken arbeidsfolk eller ruter auksjoneres bort. De ansatte får trygge faste jobber, og fagforeningene kan forhandle om forutsigbare vilkår med en fast arbeidsgiver. La det skje.

LO Hadeland ved Bjørn Andreassen, Gry Anita Aspnes, Hege Snellingen Blyverket, Inger Lise Staff, Erling Hesjadalen, Vegard Tørstad, Peter Wienke, Vemund Viken og Stein Buan.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags