Å leve i nuet

Å være menneske er et stort ansvar. Å være medmenneske er et minst like stort ansvar, skriver artikkelforfatteren.

Å være menneske er et stort ansvar. Å være medmenneske er et minst like stort ansvar, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

LeserbrevÅ leve i nuet er i beste fall en berg og dalbane, som tar oss med på opp og nedturer. Det meste håndterbart, og til glede. Noe kan være smertefullt og energikrevende, og vi stiller kanskje spørsmål om hensikten med det.

I dagens samfunn i den vestlige verden, har det utviklet seg til et kappløp av dimensjoner. Det er mulig det var slik før i tiden også, dog er det blitt en endring i nyere tid. Viktige verdier nå er å se bra ut eller ta seg ut, høste gode tilbakemeldinger og gjerne få fokus på egen person. Å snakke høyest, enten ved fysisk opptreden eller via sosiale medier. Å ha de «rette tingene» eller klærne, gir kanskje en opplevelse av verdi, eller kanskje å «være inne med» de rette personene. Noen ganger opptrer vi som intellektuell, selv når sammenfatningene ikke gir klokskap, og dermed opptrer budskapet som en sannhet som angår mange og gjelder flere.

Kampen om karakterene i skolen kan også være et kappløp av dimensjoner. Et kappløp for barnet som stadig forsøker å prestere. For seg selv, for sine foreldre, for venner og for samfunnet. En kamp for anerkjennelse og aksept. Å bli godtatt for den en’ er og vise sitt sanne uttrykk, istedenfor å måtte tilføye seg rekken hvor alle ser like ut, og har samme mening. Uttrykket «Don’t be a copy, be a unique yourself”, blir plutselig veldig betydningsfullt.

Å bygge opp deg selv som det selvstendige individet du er krever energi og pågangsmot. Kanskje litt stahet og nærvær av selvfølelse også. Hvorfor skal du være en av mange, når du er unik og enestående som deg selv?

Det er mange stemmer og det er lett å drukne i mengden. Det betyr ikke at din stemme eller ditt budskap ikke har verdi. Det betyr at det er for mange plattformer budskap spres på, og når vi higer etter oppdateringer, så hører vi ikke den ene stemmen. Vi er for opptatte med lite betydningsfulle budskap på sosiale medier, og hører ikke det budskapet som faktisk er betydningsfullt og gir mening og verdi.

Å leve i nuet handler kanskje om andre ting også. Kan det handle om hvordan du behandler den andre og hvordan du er i dine menneskemøter? Alle har vi verdi, spørsmålet er kanskje hvilken verdi du tilegner den andre? Hva er det du tilføyer den andre, uten at den andre vet noe om hva det er? Er vi for kjappe til å trekke konklusjoner? Kanskje vi skulle tenkt oss mer om, før vi pålegger andre egenskaper som kanskje ikke er der.

Vi har alle en flokk vi hører til. Det være familie, venner, bekjente, arbeidskollegaer. Noen har en stor flokk og andre har en mindre. Vi gir flokken betydning fordi vi opplever det betydningsfullt å være en del av flokken. Når vi ikke kjenner oss igjen i flokken, ikke finner vår plass, mister flokken betydning og vi blir kanskje betydningsløse for flokken. Det er viktig å ha en opplevelse av å «høre til», og at det er noen som forstår hva en’ går igjennom og aksept for hvordan en’ er som menneske. Så er det en gylden middelvei å forstå når man ikke lenger kan være en del av den flokken, og vite at den reisen må ta slutt. Da må man finne seg en ny flokk.

Å være menneske er et stort ansvar. Å være medmenneske er et minst like stort ansvar. Kanskje vi glemmer det noen ganger, selv om vi lever i nuet. Noen ganger kan vi kjenne på empati fatigue, hvor mangelen på empati er så markant at vi ikke har kapasitet til å forstå eller ta imot budskapet fra den andre. Da er kanskje klokt av oss å ha en bevissthet på at dette handler om meg, og ikke om deg og ditt budskap. Andre ganger er det den andre som ikke forstår, av ulike årsaker.

Å leve i nuet er en ansvarsfull oppgave vi har tatt på oss som mennesker. Enten bevisst eller aller helst ubevisst. Det er ikke noe vi ber om, eller som det må søkes tillatelse om. Det er en oppgave du som enkeltindivid er blitt tildelt, i den kraft av at du er du. Å leve i nuet betyr å være opptatt av de elementene du mener er betydningsfulle og har verdi. Enten det er elementer om deg selv, dine barn, din familie, dine kollegaer og venner.

Den påvirkningskraften du har er stor og kan favne mange individer. Det er ditt ansvar å gi denne påvirkningskraften verdi, enten positiv eller negativ verdi. Spørsmålet er kanskje heller; hvilken verdi vil du gi i nuet?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags