Knutepunktbyen Lillehammer – nøkkelen til positiv utvikling

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerSammenslåingen av Hedmark og Oppland blir et svært område med lange distanser. Hvert av fylkene er bort i mot størrelsen på Jylland. Side om side ligger «brudeparet». Men forbindelsene øst – vest mellom dem er dels elendige, dels ikke-eksisterende.

For et drøyt år siden, overveiet valdrisene seriøst å forlate Oppland for å bli del av Viken. Årsak: Manglende samhandling. Ja, Østlandsforskning slo fast i en rapport for cirka 4 år siden at Valdres hadde samhandling med Gjøvikregionen, ellers lite og intet med Oppland fylke. Hvor hører slikt hjemme? I bakvendtland? Og hvordan er samhandlingen motsatt vei: Fra Østerdalen og Rendalen mot Gudbrandsdalen og Valdres? Trolig enda dårligere.

Var ikke samhandling i Innlandet nettopp hovedmålet med sammenslåingen? Men hvordan skal «ekteparet» kunne samhandle uten skikkelig forbindelse? Bare ny øst – vest vei Rena – Lillehammer – Fagernes/Leira kan gi mening til opprettelsen av storfylket Innlandet!

Lange reiseveier blir en utfordring i det store Innlands-arealet. Det krever hensyn i planarbeidet. Kjører du Oslo – Norddalen (Vågå – Lom), er du omtrent halvveis når du passerer Lillehammer. Innlandets geografiske midtpunkt, derimot, sies å ligge lenger nord, i Fåvangs østfjell. Og du husker gjerne det var et godt stykke fra Oslo til fylkesgrensen Innlandet. Alt dette kan ikke «stikkes under en stol»! Med nødvendig øst – vest vei, bør hovedsykehuset legges til knutepunktbyen Lillehammer. Da vil både pasienter og pårørende, også fra utkantene, kunne nå dit innen rimelig reisetid.

Men det store spørsmålet er: Hva kom først, hønen eller egget? Eller rettere sagt: Hva blir besluttet først? Å bygge øst – vest veien, eller, å lokalisere hovedsykehuset til knutepunktbyen? Uansett blir resultatet et fungerende knutesenter for hele Innlandet. Egoismen må ikke få anledning til å trekke hovedsykehuset sørover. Helse Sør-Øst har et enormt kapitalbehov i Oslo, antydet å overstige 40 milliarder kroner. Sentrale politikere har uttrykt bekymring for at dette vil gå ut over kapitaltilgangen til Sykehuset Innlandet. Men, Lillehammer kommune har pekt ut tomt til hovedsykehuset ved nåværende sykehus. Da kan eksisterende bygning brukes. Dermed får Innlandet et godt hovedsykehus for mindre penger.

Sykehuset er også avhengig av bynær beliggenhet for å dekke mange daglige behov. Det støtteapparatet er allerede på plass i Lillehammer. Fra kommende årsskifte er det ikke lenger snakk om mitt og ditt. Ikke mitt Oppland og ditt Hedmark. Heller ikke mitt Hedmark og ditt Oppland. Da er det VÅRT Innland! Lokalisering av sykehus dreier seg om hensyn til medmennesker i nød. Reisetiden fra utkantene må derfor telle tungt. I et helhetssyn trenger Innlandet ny vei øst – vest, også for å komme bort fra fragmentering og forgubbing. Knutepunktbyen Lillehammer blir dermed nøkkelen til positiv utvikling i hele storfylket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags