Gå til sidens hovedinnhold

Takk Tor Erik Pettersen

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

for at du i dagens kommentar 9.5.18. anbefaler at man unngår legevakten på Gjøvik i helgene. Og takk også for at du ser at vi som arbeider der gjør så godt vi kan. Jeg har hatt legevakter på Gjøvik i snart 40 år. Det er et trivelig og spennende arbeide. Fra den dengang vi brukte det meste av tiden i bilen for å kjøre rundt til pasientene til i dag hvor vi tar oss av mange flere pasienter på en faglig langt bedre måte har utviklingen vært stor.

Du forteller om din kranglete tå. Hm, tenker jeg. Uten i vite hva som feilte tåen din går tankene mine raskt til alle de som kontakter legevakten uten at det er snakk om en livstruende, eller alvorlig sykdom. Mange som behandles på Gjøvik legevakt hadde godt kunnet vente til fastlegekontoret åpner. Det gjelder alle legevakter i Norge. Jeg skjønner at det som pasient er vanskelig å kunne vente til legekontoret åpner og at det for sykepleierne som tar imot pasientene også er vanskelig å kunne være sikker på at det er forsvarlig å vente. Men en litt høyere terskel for å bruke legevakten når det ikke gjelder akutt, alvorlig sykdom ville ha ført til en bedre tjeneste for de som trenger øyeblikkelig hjelp.

Gjøvik Interkommunale Legevakt har greid å få innarbeidet en rutine om at det ringes på forhånd og avtales en ca tid for undersøkelse og behandling. En slik form for timeavtale reduserer ventetiden for pasientene og stresset for oss som arbeider på legevakten. Timeavtalen kan være vanskelig å holde, fordi det kommer på akutte ting som ikke kan vente.

Å ansette flere leger og sykepleiere på legevakten vil i dag ikke kunne hjelpe noe særlig. Vi har ikke lokaler som tillater det. Det er flaut å ikke kunne tilby pasienter som ligger på en båre annet enn en venteplass i korridoren eller pasienter med alvorlige psykiske plager annet enn et venterom hvor det også er andre pasienter. Heldigvis ser det ut til at lokalene våre skal utvides. Det burde ha skjedd for flere år siden.

I mellomtiden får vi følge Pettersens råd om å unngå legevakten i helgene og gjerne på hverdager også. For det er ofte mulig å vente til fastlegen på plass.

Kommentarer til denne saken