Gå til sidens hovedinnhold

Tåa til Pettersen

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En legevaktlege skriver en kommentar i OA 11. mai og gir uttrykk for sin takknemlighet for at nyhetsredaktøren i samme avis advarte publikum mot å oppsøke legevakten på en lørdag. Tenk det!

Legevaktlegen med 40 års erfaring trives så godt på vakt at det må pasientene ta hensyn til og ikke komme med hva som helst av vondter. I hvert fall ikke på en lørdag! Helst ikke på en fredag heller, forstår vi. Og i hvert fall ikke med noe så ubetydelig som ei tå! Da blir det altfor trangt på venteværelset. Flere ansatte er det ikke plass til, så vakta blir muligens ikke fullt så trivelig og spennende som legen ønsker seg.

Tenk om den tåa gjorde sprengvondt pga. podagra,- smerter som best kan sammenliknes med fødselsveer uten pause i dagevis uten behandling. Tenk om tåa var brukket! Tenk om den var betent! Tenk om tåa hadde et stygt sår som var infisert! Tenk om det var en blodforgiftning på gang!

Og tenk om man etter timers venting til tross for timeavtale møter en lege som har større fokus på det fulle venteværelset enn på den vonde tåa og smertene i leggen. Tenk om legen uten å ta nødvendige prøver som kunne peke mot en diagnose, sier: Dette skjønner jeg ikke noe av. Vær så god neste! Den tåa var visst ikke spennende nok.

Shit happens særlig i helgene, og fastlegen har fri. Heldigvis har vi betalt vår skatt med glede slik at den interkommunale legevakten er tilgjengelig når nøden tvinger oss. Legene får derfor sin lønn for innsatsen,- formodentlig med helgetillegg. Det er dem vel unt! Derfor må Pettersen og OAs lesere få slippe oppfordringen i det nokså arrogante innlegget fra en legevaktlege som vil ha seg frabedt pasienter som ikke kan varte opp med noe spennende og livstruende.

Som potensiell pasient forbeholder jeg meg retten til å oppsøke Gjøvik interkommunale legevakt når doktor Google og Familiens legebok mener at med mine symptomer og smerter må lege oppsøkes. Min families personlige erfaringer med Gjøvik legevakt og en tå med blodforgiftning skal jeg spare leserne for. Men neste gang jeg må ty til legevakten, så forventer jeg en mer sympatiserende og yrkesetisk holdning enn den som Dr. Jahren gir uttrykk for i sin kommentar. Jeg tror nemlig ikke det er legevakten som sådan det er noe i veien med. Legen er til for pasienten, ikke omvendt. Håper det gikk bra med tåa til Pettersen!

Kommentarer til denne saken