Nye krisetiltak for landbruket

TØRT: Tørke og tørre skogsområder kan gjøre at skogdriften må stanse helt opp. En lang stans vil få dramatiske konsekvenser for hele næringskjeden.

TØRT: Tørke og tørre skogsområder kan gjøre at skogdriften må stanse helt opp. En lang stans vil få dramatiske konsekvenser for hele næringskjeden. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederFlere hundre skogarbeidere kan i løpet av kort tid bli permittert som følge av skogbrannfaren. Årsaken er det omfattende forbudet mot å drive med arbeid i skogen i store områder på Østlandet og Sørlandet. Dette er nok et eksempel på hvor vanskelig året 2018 er for mange i landbruket. Avlingssvikten er den største man kan huske. En rekke bønder må redusere bestanden, andre må kjøpe fôr langt borte. Det er betydelig uro for økonomien på mange bruk. Kirkens SOS i Oppland rapporterte før helgen at de nå får telefoner fra bønder som frykter å gå konkurs. Trøsten er at krisen etter hvert er begynt å gå opp for resten av Norge. Også i regjeringskontorene har man fått øynene opp for den situasjonen norske bønder befinner seg i.

Landsbruksminster Jon Georg Dale (Frp) inviterte mandag Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag for å gjennomgå situasjonen. Det møtet endte opp i enighet om en krisepakke. Ti krisetiltak skal iverksettes. Blant annet vil man framover gi dispensasjon på kravet om fôropptak på beite, man skal gi foskuddsbetaling på fôr, forskuddsutbetalingene på avlingsskadeerstatning blir økt til 70 prosent av summen, og det opprettes flere kontrollstasjoner slik at importert fôr kan losses av på flere havner. Man skal videre sikre at saksbehandlingen er god nok til at behandlingen av søknadene går raskt unna. Ut over dette skal beredskapslageret for såkorn økes.

Både Bondelaget og Småbrukarlaget er godt fornøyd med krisepakken. Det er betryggende. Det er sett med våre øyne viktig nå fremover å ha maksimalt fokus på å avhjelpe våre bønder. Bøndene, enten det er i Vestoppland eller resten av landet, må sikres nok vinterfôr. En betydelig besetningsreduksjon må unngås hvis mulig. Derfor må bøndene også få mest mulig økonomisk handlingsrom. Heldigvis virker det som om disse tankene har fått gjennomslag i regjeringen. Landbruksminister Jon Georg Dale la etter gårsdagens møte ikke skjul på at situasjonen for mange bønder er utfordrende. Men likevel virket det som om grunnlaget er lagt for at landbruket «kan stå han av». I kjølvannet må dialogen fortsette. For dersom denne type somrer blir mer vanlig, må vi tenke nytt på flere fronter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags