Vårtegn

Arkivbilde

Arkivbilde

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger 

Sola har vært med oss i påska selv om kuldegradene har holdt oss med jernhånd. På dagtid er det ingen tvil, sola varmer mer og det går mot vår. For meg nærmer vårens vakreste eventyr seg. Hjemme hos meg er det lamminga da nye liv kommer til verden døgnet rundt.

Samtidig nærmer jordbruksforhandlingene seg. Årvisst, samme tida hvert år. Spenninga rundt forhandlingene er stor. Målt i areal er vi her i Oppland landets nest største jordbruksfylke. Her er det flest setrer i drift. Melkekua er en bærebjelke ute i distriktet. Hele 66 prosent av melkekuene hos oss er på gårder under 25 kyr. Utmarksbeite er viktig for oss i Oppland. Ingen andre fylker beiter så mye i utmarka som oss.

Landbruket og vår videreforedling har en årlig verdi på litt over 4 mrd her i fylket. På landsbasis sysselsetter vi 90000 og har 150 milliarder i omsetning. Næringsmiddelindustrien er Norges største fastlandsindustri. Mat produsert i Norge er en nødvendighet for å beholde denne industrien. Denne store verdiskapinga målt både i kroner, mat og et vakkert kulturlandskap, er ikke mulig uten politisk vilje.

Vi trenger friske budsjettmidler for å styrke inntektsmulighetene til små og mellomstore bruk. Det er nettopp disse vi har så mange av her i fylket. Oppland er jo et Norge i miniatyr. Flatbygder med flotte kornåkre og grønnsaker. Litt høyere opp har vi mer gras, melk og kjøtt. Høgfjellet blir også brukt, både til beite, slått og setring. Denne arbeidsfordelingen gir oss mulighet til å bruke hele landet på en god måte. Dyrka jorda i Norge dekker kun 3 prosent av vårt areal. Nettopp derfor er det så viktig å kunne bruke fjellbygdene og utmarka til matproduksjon.

Selvsagt kan maten produseres mer kostnadseffektivt. Det er ikke det vi kan bli best på i høykostlandet Norge. Det vi derimot kan bli best på her er å produsere mat uten antibiotika, dyrke jorda vår slik at vi lager mest mulig mat til egen befolkning. Dyrke grønnsaker og frukt med lite sprøytemidler. Vedlikeholde et kulturlandskap med slått av bratte jorder og beiting i utmarka.

En politikk som satser på landbruket gir lys i fjøs og hus, folk på bygda, mat i butikkhyllene, arbeid til elektrikeren, unger på skolen, folk til å handle i butikkene og mye, mye mer. Kort sagt: Trygg mat og levende bygder trenger en forutsigbar politikk som prioriterer landbruk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags