Frihet for bøndene

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Fremskrittspartiet er en sterk tilhenger av så stor frihet som mulig for bonden som selvstendig næringsdrivende. Offentlige reguleringer bidrar til å fordyre matproduksjonen. På helgens landsmøte i FrP vedtok vi at kravet om løsdriftsfjøs for kyr skal utsettes fra 2024 til 2034. Det er jeg svært glad for.

Per nå er planen at alle fjøs skal være løsdriftsfjøs innen 2024. Om dette skal bli en realitet vil det medføre massive nedleggelser av gårdsbruk, og da av mindre bruk der ombygging av fjøs fra bås til løsdrift rett og slett ikke vil gå opp økonomisk.

Så mange som 6.500 melkebønder vil måtte ta valget mellom å investere stort eller å legge ned, og investeringsbehovet kan være så stort som 13 milliarder kroner. Syv av ti melkebønder har båsfjøs og halvparten av melkevolumet kommer fra fjøs som ikke tilfredsstiller kravet som trer i kraft i 2024.

Jeg er glad for at FrP har en landbruksvennlig linje som setter bøndene og ikke reguleringer først.

Når det er sagt, dyrevelferd er viktig for Fremskrittspartiet. Det finnes imidlertid ingen dokumentasjon i forskningen som entydig slår fast at dyrevelferden blir vesentlig forringet for dyr i båsfjøs sammenlignet med dyr i løsdriftsfjøs.

Løsdriftsfjøs, som innebærer at kyrne beveger seg fritt inne i fjøset, har også negative sider. Hierarki og sosiale konfliktsituasjoner med stanging mellom dyrene har lett for å oppstå.

Det er også tydelige krav til kyr i båsfjøs. Disse skal ut på beite minst åtte uker i sommerhalvåret. Jeg er ikke overbevist om at løsdriftsfjøs er bedre enn båsfjøs. Men jeg er overbevist om at å påtvinge bøndene store ombyggingsinvesteringer ikke er den rette veien å gå.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken