Postkort fra Sommer-Norge

8ILLUSTRASJONSBILDE

8ILLUSTRASJONSBILDE

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevPostkortene fra sommerferien i Norge viser utsikt over vakre og mangfoldige landskap, bilder fra byer og bygder i hele landet, og forteller om møter med mennesker og smaken av lokale matvarer. Flere hundre år med norsk landbruk har vært med på å skape det Norge turistene kommer for å se, og som vi som bor her gjerne viser fram. Men framtidas postkort fra sommer-Norge kan fort bli seende annerledes ut om vår sittende regjering får det som den vil.

Det kreves mer enn en stolt historie og lange tradisjoner for å opprettholde det særegne norske landbruket. Vi trenger en landbrukspolitikk som legger til rette for at vi fortsatt kan ha et landbruk i hele landet, på gårder av ulike størrelse, i landskap med ulik topografi og ulike klimatiske fordeler og utfordringer.

Den norske landbruksmodellen består av fire grunnpilarer:

  • Importvern: skal bidra til at det vi kan produseres på berget her hjemme fortsatt kan produseres og ikke bli utkonkurrert av billigere importert mat.
  • Markedsordningene: dette sikrer produsent å få solgt varene sine til lik pris uansett hvor du driver i landet.
  • Eiendomspolitikken: hvem skal eie jorda som maten produseres på? Spekulanter eller den selveiende bonde som ønsker å produsere mat?
  • Jordbruksforhandlingene: forhandler om blant annet tilskuddsordninger som skal bidra til å utjevne forskjeller mellom små og store bruk, bratte og flate jorder og beliggenheten for å sikre matproduksjon over hele landet.
Trond Ellingsbø, leder, Oppland Bondelag

Trond Ellingsbø, leder, Oppland Bondelag

Dagens eiendomspolitikk er avgjørende for å sikre den sjøleiende bonden og at arealene brukes til matproduksjon. Store deler av eiendomsreguleringa er forsøkt fjerna av vår sittende regjering. Markedsordningene sikrer at bønder i hele landet gjennom samvirkene får avsetning og samme pris for råvarene vi produserer.

Dette ønsker regjeringa å svekke. Importvernet er en premiss for norsk matproduksjon, og er under sterkt press. I tillegg er det mangfoldige norske landbruket forsøkt angrepet av regjeringa gjennom de tre siste jordbruksforhandlingene, gjennom forskriftsendringer og ulike forslag til endringer i landbrukspolitikken. Den sittende regjering ønsker å satse på noen få store garder på bekostning av de mange mindre og mellomstore gardene rundt om i landet.

I tillegg til å svekke vår samla matproduksjon, vil det også endre Norge slik vi kjenner det i dag. Tenk på det når du reiser gjennom Norge nå i sommer, OG når du om ett år skal avgi din stemme under Stortingsvalget.

I mellomtida har du mulighet til å velge hver eneste gang du står i matbutikken. Hvis du velger den maten som er produsert i Norge støtter du norsk matproduksjon og næringsmiddelindustri, og du og alle andre får så mye med på kjøpet: Aktive gårdsbruk med folk og dyr, fantastisk utsikt holdt ved like av dyr på beite, og et land med levende lokalsamfunn. At du i tillegg vet hva du spiser og at maten er produsert med god dyre- og plantehelse og med lite bruk av antibiotika, gjør bare opplevelsen enda bedre.

Å velge norske matvarer i butikken er rett og slett ei investering i framtidas postkort fra sommer-Norge. God sommer!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags