La oss bestemme selv hvilke skole vi vil gå på

SKOLEVALG: - Jeg misforsto, fordi jeg syntes det hørtes så sykt ut at noen politikere virkelig mente at de skulle kunne bestemme nøyaktig hvilken skole jeg skulle gå på, men så sykt er det faktisk, skriver artikkelforfatteren.

SKOLEVALG: - Jeg misforsto, fordi jeg syntes det hørtes så sykt ut at noen politikere virkelig mente at de skulle kunne bestemme nøyaktig hvilken skole jeg skulle gå på, men så sykt er det faktisk, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDa jeg var 13 år hørte jeg første gang om fritt skolevalg-debatten. Jeg misforsto den debatten veldig. Jeg trodde det handlet om man skulle kunne ha friheten til å velge skole utenfor sitt eget fylke eller ikke. Så jeg trodde motstanderne av fritt skolevalg mente at man skulle kunne søke på hvilken skole man vil innenfor fylke. Sånn er det ikke. Motstanderne mener du må søke på din nærmeste skole. Jeg misforsto, fordi jeg syntes det hørtes så sykt ut at noen politikere virkelig mente at de skulle kunne bestemme nøyaktig hvilken skole jeg skulle gå på, men så sykt er det faktisk.
Jeg er 15 år og går i 10.klasse. Det betyr at jeg må finne ut hvilke linje jeg vil søke, og dessverre så har Ap og SP som bestemmer i Innlandet fylkeskommune bestemt for meg og alle andre som skal søke til vgs i år hvilken skole vi skal søke på. De bestemmer dette ved å se på adressen min. Fritt skolevalg er ikke perfekt, men den perfekte modellen finnes ikke. De to aktuelle modellene er karakterbasert opptak, bedre kjent som fritt skolevalg, og nærskoleprinsippet som går ut på at adressen din bestemmer hvilken skole du skal gå på. Skolen skal være et sted der alle elevene skal ha like muligheter til å lykkes, den skal være rettferdig, og tilpasse seg enkelteleven. Det er mer rettferdig med fritt skolevalg fordi da vurderes man på karakterer istedenfor adressen din. Karakterer er noe man kan påvirke, ikke hvor man bor. Jeg kan for eksempel påvirke karakteren mine, men jeg kan ikke påvirke hvor mamma har valgt å bo.
Jeg kjenner flere som vil komme seg bort fra nærmiljøet fordi de ikke trives , men får avslag av fylkeskommunen. Dette er elever som blir mobbet og utstøtt fra nærmiljøet. Alle elever er unike med hver sine styrker og utfordringer, likevel tar ikke Ap og SP elevene i innlandet på alvor. Det er helt åpenbart at hvis elever ikke trives og gruer seg til å dra på skolen, så gjør de det dårligere på skolen. En god skole er avhengig av at elever trives på skolen.
Heldigvis har regjeringen sagt at alle fylker i Norge skal ha en modell som fritt skolevalg. Dette er å flytte makt fra fylkeskommune til elevene selv. Dette vil ta litt tid til det blir avgjort på stortinget, så mitt kull vil dessverre ikke ha fritt skolevalg som en elevrettighet da vi søker videregående skole, men heldigvis så vil enkeltelevers frihet settes i fokus for alle elever i hele Norge. Stolt over at vi har en regjering som setter enkeltelevens frihet først!
Venstre er for fritt skolevalg fordi det er den mest rettferdige modellen som setter elevens frihet i sentrum. Og vi syntes det er leit og skuffende at Oppland-elevene mister fritt skolevalg og at Hedmark-elevene fortsatt må tvinges på sin nærskole. Fordi det nye fylket, Innlandet fylke, skal ikke ha fritt skolevalg. Fritt skolevalg handler om enkeltelevens frihet til å bestemme hvilken skole den selv vil gå på!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags