Gå til sidens hovedinnhold

Hva med innholdet?

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Diskusjonen knyttet til nytt kulturhus er i gang.  Den ene arkitekten tegner et høyhus for kulturhus, hotelrom og leiligheter på Shelltomta. (selvfølgelig etter ønske fra oppdragsgiver), mens den andre arkitekten mener at Mjøsstranda eller langs Hunnselva vil være det best egnede sted og fremlegger egne skisser for dette.

Vi husker vel alle hvordan det gikk da vi skulle ta stilling til evt. sammenslåing av våre kommuner.  Da startet vi hele prosessen med å diskutere hva kommunen skulle hete!  På den måten stoppet vi hele det positive engasjementet før det egentlig hadde startet opp.  Navn og beliggenhet er to ting som garantert enten får en prosess til å stoppe opp eller til å gå inn på et blindspor.

Nå starter vi hele prosessen med å diskutere beliggenhet til det nye kulturhuset.  Det er ingen smart start.  Hva med innholdet?  I svært liten grad opplever jeg at poltikerne og andre diskuterer selve innholdet i et nytt kulturhus.

Ingebjørg Felde hadde en god og gjennomtenkt kommentar i OA den 26. mai, hvor hun nettopp påpeker både innhold og muligheter.

Det er fantastisk at vi nå skal bygge et skikkelig kutlurhus, men la oss først diskutere hva vi ønsker med et nytt kulturhus.  Hva ønsker vi å fylle det med og hvilke langsiktige mål har vi med denne etableringen?

Det finnes mange byer som har etablert nye kulturhus de siste årene.  Her er det mye erfaring å hente.  Hamar ble møtt med hoderisting og skepsis fra mange hold når de bygget sitt flotte kulturhus.  I dag ser vi at kulturhuset på Hamar har utrolig stor aktivitet, både i forbindelse med større konserter og ikke minst knyttet til de lokale kulturutøverne.  Det er ikke fasaden, men beliggenheten og de muligheter som ligger innenfor veggene som er årsaken til at det i dag er over 500.000.- årlige besøk i Hamars kulturhus.  På ett år økte antallet med over 50.000 «besøk»!

Det vil til sist være politikernes stemmer som vil bestemme hvor dette kulturhuset skal ligge.  Jeg oppfordrer derfor politikerne til å lytte til kultursjefen, leder av Gjøvik kino og scene og  andre kulturaktører i Gjøvik samt innhente informasjon fra andre byer som de siste årene har vært gjennom den samme prosessen.

Jeg håper at det nå kan bli større rom for å diskutere innholdet før vi bruker for mange krefter på uenigheter knyttet til beliggenhet.

Med hilsen:  Bjørn Blichfeldt, som vil bli en aktiv bruker av kulturhuset hvis innholdet er godt, enten det ligger her eller der.

Kommentarer til denne saken