Påskens sommerfugl

HÅP: – Sommerfuglen er et gammelt kristent tegn på håp, skriver biskop Solveig Fiske.

HÅP: – Sommerfuglen er et gammelt kristent tegn på håp, skriver biskop Solveig Fiske. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDu har sikkert opplevd det at plutselig, ut av ingenting, kommer en sommerfugl og setter seg hos deg. Det er noe magisk med et sånt øyeblikk.

Sommerfuglen er et gammelt kristent tegn på håp. Sommerfuglens livssyklus kan sees på som et symbol på Jesu liv: Larven som livet på jorden, puppen som graven og sommerfuglen som oppstandelsen.

Sommerfuglen er en betagende og bevegende kirkelig beskrivelse av oppstandelsen. Sommerfuglen lever en del av sitt liv som en puppe, brun og uanselig. Men så en dag brister puppens skall og den vakreste sommerfugl kommer ut i friheten.

I den kristne påskehøytiden går vi inn i dypet av død og liv. Gjennom fortellingen om Maria Magdalena og den andre Maria som dro til graven påskemorgen, så beskrives dødens atskillelse og sorg. De to har mistet sin venn og mentor. De sørger og vil besøke graven. Der møter de en engel som sier at de ikke skal være redde. Han som de leter etter er ikke lenger her, han er stått opp.

Senere møter de to kvinnene den oppstandne selv. Det er kanskje i de to første små ordene fra Jesus at vi kan ane håpet i møtet med det tunge og vonde; frykt ikke! Ordene kommer fra en som kjenner menneskelig sårbarhet, som har erfart menneskets ondskap og svik, men også opplevd gleden av vennskap.

Anne Grete Preus sier i sangen «Sommerfuglvinger» at sommerfuglen er symbolet på at alt henger sammen med alt, og at et vingeslag fra en sommerfugl får konsekvenser. Hun skriver at sommerfugler kan forandre alt, gjøre salt til søtt og varmt til kaldt og videre at:

Når elva blir for stri

og tar for mange bråe svinger

skulle jeg ønske Gud hadde

skapt meg med sommerfuglvinger

En skal ikke gå langt på en gravplass før en ser en sommerfugl som utsmykning på en gravstein. Skal tro hva de som har valgt dette symbolet har følt og vært opptatt av? Hva slags tanker har de gjort seg før de valgte nettopp dette symbolet til å prege minnesteinen til den de elsket? Kanskje var det fortellingen om påsken de hadde i tankene? Kanskje var det noe å klamre seg til midt i nøden? Sommerfuglen som et bilde på håp og oppstandelse?

I kristen tro og tradisjon har håpet sin sterkeste ramme i Jesus Kristus, som på påskedag viste at selv ikke døden kan stå imot kjærlighetens kraft.

Hvis vi tenker sommerfuglen som symbol i lys av Jesus Kristus, blir det interessant å kople det til det som kalles for sommerfugleffekten. En hendelse i Midtøsten for to tusen år siden har skapt store forandringer her hos oss. Fra Jerusalem, ut i verden, til Norge og Hamar bispedømme har kristendommen spredt seg, og med det båret budskapet om håp ut til mennesker. Og minnet oss om nestekjærlighetens kraft, at hver enkelt av oss har mulighet til å skape sommerfugleffekt som betyr mye for andre.

Neste gang en liten sommerfugl velger å lande rett ved din side, så kan du tenke at det er et håpstegn du ser, et levende symbol på det håp og den kjærlighet som er gitt oss i påskebudskapet

God påske!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags