Gå til sidens hovedinnhold

KrF – hvilken side?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siden lenge før forrige stortingsvalg har der vært mange meninger om hvilken side KrF bør samarbeide med. Det virker som om at mange er mer opptatt av sidevalg, enn hva KrF egentlig står for. KrF vil være en stemme for de stemmeløse, for «de som trenger en politikk» som Ole Paus uttrykker det.

I løpet av den siste uken har jeg lest at «KrF har mulighet til å rette opp feilen», sitat fra avisen Dagen. Hvem er det som vet at KrF har gjort en feil? KrF sine medlemmer har forskjellige meninger, akkurat som medlemmer i andre partier ikke er helt samkjørte. At partiet har gjort en feil er en grov påstand. At partiet vil miste medlemmer hvis man velger å samarbeide med venstresiden er også en grov påstand. Hvem vet? Kanskje partiet vil få mange nye medlemmer ved et «sidebytte». Hvem vet?

I forrige periode hvor KrF hadde en samarbeidserklæring med H og FrP opplevdes det ofte som at KrF var en bremsekloss for FrP-politikken, og det er vel ikke akkurat det et parti skal være. Som det er nå, kan KrF støtte de sakene som er verd å støtte uansett hvilken side forslagene er fra - det er fordelen ved å være et sentrumsparti. Nå er det ganske ensomt i sentrum av norsk politikk, så derfor kan det være lurt at KrF velger seg samarbeidspartnere på en av sidene.

Jeg vil her nevne to områder som er viktige når jeg skal velge side.

For det første er det FrP´s innvandringspolitikk. Jeg er flau over at vi skal sitte å ta så utrolig godt vare på det som er norsk, og når norske verdier blir sammenlignet med vaffel med brunost, så har jeg nesten ikke ord. De norske verdiene er større, og for KrF er verdier som nestekjærlighet og medmenneskelighet noe som vi vil ha mere av. Nestekjærligheten stopper ikke ved norskegrensen, men nestekjærlighet er å hjelpe de som er i nød også utenfor Norges grenser. Når man fortsatt hører om tristhet og håpløshet i overfylte flyktningeleire, er jeg ikke fornøyd med at Norge skal ha lukkede grenser, som både Høyre og FrP synes er helt greit. Vår statsminister har også uttalt at hun er for å ta færre kvoteflyktninger inn i landet enn det som er bestemt.

En annen grunn til å la flere flyktninger komme til Norge er at vi gjerne skulle ha flere innbyggere mange steder rundt i distriktene. Spesielt her i Innlandet har vi en utfordring med å opprette skoletilbud ute i distriktene fordi der er nedgang i antall barn og unge. Vi kan gjerne bosette flere, så tjenestetilbudene kan opprettholdes.

For det andre øker de økonomiske forskjellene her i landet, og derfor mener jeg ikke at Høyres skattelette er et gode for et velferdssamfunn, hvor mange jobber for å utjevne forskjellene. Vi jobber for et samfunn hvor ingen føler seg utenfor, og hvor barn og ungdom kan være med på fritidsaktiviteter uansett foreldrenes innkomst. Skattelette til de som har mest fra før er ganske usosialt, og utjevner ikke sosiale forskjeller.

Jeg ønsker og håper at KrF sin poltikk ikke bare er for folk flest, men for alle, og spesielt «de som trenger en politikk».

Kommentarer til denne saken