Krisen i byråkratiet

REGNESTYKKE: - Dersom du er permittert eller oppsagt fra en jobb der timelønna var 200 kroner eller mer, så lønner det seg ikke å ta en sesongjobb i landbruket, skriver artikkelforfatteren.

REGNESTYKKE: - Dersom du er permittert eller oppsagt fra en jobb der timelønna var 200 kroner eller mer, så lønner det seg ikke å ta en sesongjobb i landbruket, skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

LeserbrevI tillegg til alle andre kriser vi har om dagen, har vi altså en krise i landbruket. De har ikke tilgang på sesongarbeidere til å utføre sortering, såing og annen våronn. Rett etter å ha sett denne nyheten, kommer altså nyheten om at vi har den største arbeidsledigheten i Norge siden 1930-tallet. Hvordan kan dette henge sammen? Mangel på arbeidskraft og arbeidsledighet burde jo vært et enkelt regnestykke.

Svaret ligger i minstelønnssatsen for arbeid i landbruket. Denne timelønna ligger i dag på under 130 kroner. Det vi i praksis si at dersom du er permittert eller oppsagt fra en jobb der timelønna var 200 kroner eller mer, så lønner det seg ikke å ta en sesongjobb i landbruket. Du går faktisk ned i lønn. Ja, minstelønna i landbruket er faktisk såpass lav at det ikke jobber nordmenn der, med unntak av de som eier gården og sikkert noen få andre.

Dette innlegget var ikke tenkt som en lønnskamp for landbruket, men som et innlegg i debatten om byråkrati, verdiskaping og arbeidsplasser i Norge. Landet der vi har 1/3 av arbeidsstokken på diverse ytelser fra NAV, 1/3 i arbeid i offentlig sektor og 1/3 i jobber i det private næringsliv. Landet som verdsetter jobber der du blir svett på ryggen, lavest av alle jobber.
Norge har det siste tiåret blitt utrolig glad til å skaffe seg et større byråkrati samtidig som de flytter produksjonsbedrifter til utlandet og importerer arbeidskraft til alle jobber der karakteren din i norsk skriftlig ikke teller.

Faktisk har byråkratiet gått så langt at dersom en snekker, som har jobbet som snekker i 40 år, får en ny drill, så skal arbeidsgiver (som kanskje aldri har tatt i en drill?) gi opplæring i bruk av drillen og dokumentere denne opplæringen skriftlig. For de aller fleste som ikke har vokst opp bak et skrivebord, så er dette den totale galskap. Dessverre tror jeg galskapen vil fortsette og byråkratiet ese ut.

Det er slutt på den tida da politikerne bare kunne sette seg ned etter en krise der man så at man ikke hadde beredskapslager av smittevernutstyr, og så bestemme seg for å opprette dette. I dag skal det settes ned en saktearbeidende komité som skal utarbeide en rapport om saken, og selvfølgelig skal denne rapporten kvalitetsikres av et uavhengig (godt betalt) konsulentselskap, før anbudet for smittevernutstyr skal lyses ut på anbud av et (godt betalt) konsulentselskap, som har brukt noen måneder på å utarbeide et anbudsgrunnlag, som utlyses i henhold til regler for offentlige anskaffelser del 3.

Trolig ryker budsjettet, selv om varene kjøpes fra Kina. Den politiske administrasjonen må da skrive en innstilling til politikeren på hvorfor det søkes en tilleggsbevilgning. Så skal den som ikke fikk anskaffelsen klage på feil i tildelingen og saken skal behandles av KOFA.
Trøsten får være at denne papirmølla skaper jo en del arbeidsplasser for alle som er gode i norsk skriftlig, så får heller de som fikk 2-er i norsk gå på arbeidsavklaringspenger og utlendingene sortere løk på Toten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags