Kommunisme i Rødts hjerter

Av
DEL

LeserbrevPartiet Rødt vedtok i mai på sitt landsmøte i mai å la samfunnsformen kommunisme bli værende det endelige politiske målet i partiets program. Det bør få Rødt-sympatisører til å grøsse: Partiet Rødt tok i 2007 over stafettpinnen fra et temmelig utpint og svært antidemokratisk AKP (ml). Rett skal likevel være rett: I dag er ideologi, politiske kampsaker og organisasjonsstruktur i Rødt langt fra identiske med de tilsvarende i AKP(ml). Likevel et det grunn til å rope et kraftig varsko om kommunismevedtaket.

Det er spesielt trist at vedtaket fattes samtidig med 40-års minnemarkeringene for de makabre grusomhetene som Pol Pots Røde Khmer agrar-kommunisme utførte på sin egen etniske befolkning og andre folkegrupper i Kampuchea i perioden 1975 – 1979: Om lag 2 millioner, inklusive spebarn og barn, av en befolkning på drøyt 7 millioner, ble hakket, spiddet, smadret, klubbet, utmattet og sultet til døde i løpet av disse fire årene. De som overlevde redslene, ble sterkt merket for livet mentalt og fysisk.

Norske AKP(m-l) sendte delegasjoner til Kampuchea i siste halvdel av 1970-tallet der de møtte Pol Pot og andre sentrale ledere i Røde Khmer. Til tross for at mange av de utsendte var kunnskapsrike og intelligente, lot de sin virkelighetsforståelse bli dirigert av AKP (m-l)s sentralistiske linje og marxist-fatalistiske historiesyn om at det måtte komme en «blodig, væpna revolusjon» i Norge for å virkeliggjøre partiets politiske mål om et samfunn som skulle tufte sin styreform på det klasseløse proletariats diktatur. En del av AKPs planlegging bestod i å utarbeide lister over norske borgere som skulle likvideres under og etter revolusjonen. Norske AKP(m-l)-ledere hyllet kollektivt Pol Pot og hans styre med vendinger som «Nasjonal frigjøringsleder» og «Et løfterikt sosialt eksperiment». Øyevitneskildringer og rapporter fra Kampuchea om omfattende tortur, massehenrettelser og massehunger avfeide AKP kategorisk som løgner fabrikkerte av klassefiender.

Mange medlemmer i AKP fikk etter hvert nyte godt av vel betalte jobber og gode pensjonsordninger innenfor akademia, journalistikk, forlag og informasjonstjenester i det demokratiet de ville knuse. Svært få av dem har så langt valgt å ta et grundig, oppgjør i offentlighetens lys om sin politiske fortid.

Rødts siste landsmøteflertall kan ikke ha lært mye av fortiden som partiet har aner i. Vedtaket om å ikke fjerne begrepet kommunisme fra partiprogrammet er en hån overfor de i Norge som har kjempet for menneskerettigheter og demokrati. Det er et direkte overgrep overfor bestialitetens ofre i Pol Pots kommunistiske Kampuchea, ja for hele den kampucheanske nasjonen.

Odd Juven

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags