Gå til sidens hovedinnhold

Ja til levende bygder- bruk stemmeretten din 30.mai!

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fremtidens Norge vet vi lite om, men det vi vet, er at lokalsamfunnenes skjebne kan avgjøres i disse dager. Kommunestrukturen i landet vårt er nå inne i en usikker tid. Skal vi si ja til en ny og stor kommune, eller skal vi stemme for å beholde den gamle og trygge kommunen vi er vokst opp i?

Den 30. mai vil det bli holdt en rådgivende folkeavstemming i våre kommuner. Dette betyr at folkets mening; enten for eller imot sammenslåing av kommunene, skal kartlegges og brukes i den videre behandlingen av saken. Kommunestyrene i Vestre Toten, Østre Toten og Gjøvik har vedtatt at aldersgrensen for å avgi stemme ved dette valget er 16 år. Det betyr at det er mange ungdommer som nå får muligheten til å være med å påvirke hvordan deres fremtidige lokalsamfunn skal se ut. En slik mulighet må ikke kastes bort, den må brukes!

Vi i de lokale bygdeungdomslagene i regionen: Eina, Vestre Toten, Østre Toten, Biri og Vardal/Snertingdal BU oppfordrer derfor våre medlemmer, og selvsagt alle andre ungdommer i regionen, til å delta aktivt i debatten frem til 30.mai. Denne debatten trenger ungdom som er engasjerte og som bryr seg om lokalsamfunnet, og slike ungdommer finnes i våre bygder. Fristen staten har gitt for en avgjørelse i spørsmålet om kommunesammenslåing er kort, og mange vil nok synes at dette fortsatt er litt «fremmed». Noen synes kanskje de har fått lite informasjon om hva en slik sammenslåing vil innebære, og det er derfor viktig at du som ungdom i bygda di stiller lokalpolitikerne kritiske spørsmål om hva dette vil bety for deg og ditt lokalsamfunn. Hvordan blir tjenestene organisert med ny storkommune? Kan din bestemor, som bor på Eina, bli flyttet til et omsorgssenter i Snertingdalen eller omvendt? Hva skjer med utkantstrøkene i kommunene? Vil det bli sentralisering av tjenester som medfører fraflytting fra små steder? Vil det fortsatt være mulig for meg som lokalpatriot å engasjere meg i kommunestyret?

Denne stemmen kan bli en av de viktigste du som innbygger i Gjøvik, Østre eller Vestre Toten kommune avgir i politisk sammenheng. Derfor er det utrolig viktig at du tar med deg venner og familie for å stemme på valgdagen mandag den 30. mai. Informasjon om hvor du må møte opp for å avgi din stemme finner du på kommunen sine hjemmesider. Godt valg!

Kommentarer til denne saken